Жельо, ти турчин с фес ли си?

Жельо, ти турчин с фес ли си?

19 май 2010  |   3 коментара

Турция трябва да се присъедини към Европейския съюз, заявява Желю Желев в интервю за euractiv.com.

Не, д-р Желев. Турция не бива да става член на Европейския съюз. Турция просто не е европейска държава. А и вече осма година Турция се управлява от ислямистка партия. Нейната цел е Турция да възстанови влиянието на Османската империя. Турският външен министър Давутоглу публично хвали Османската империя и възнамерява да превърне Турция в свръхсила. От тази Турция ли ще спечели ЕС, както твърдите Вие, д-р Желев?

 

В интервюто си бившият президент нарича страховете на европейците, свързани с присъединяването на Турция, „наивни”. Странно е да чуем подобно определение от устата на човек, който години наред олицетворяваше тъкмо наивността в българската политика. От човек, чието държавническо присъствие, събуждаше насмешка.

В същото интервю Желев адвокатства на Турция по кипърския въпрос. Но, нали турската армия окупира северен Кипър, пита смаяният журналист на авторитетното издание. „Да, защото това е турска част, населена с турци”, отговаря Желев. Вероятно ако утре турските сили завземат Кърджалийско или Търговищко, Желев отново ще говори в същия стил.

Д-р Желев, навремето Ви попитаха дали сте турчин с фес. Явно в цялата си кариера на политик се опитвате да отговорите недвусмислено на този въпрос. Ние оценяваме историческата Ви позиция по отношение на Македония, но не можем да се съгласим с лекомислените Ви спекулации за турско членство в ЕС. Те са опасни и пресъздават невярна картина. Утре ние ще предявим пред турското посолство символична фактура за милиардите, които турската държава дължи на България по Ангорския договор. Съветваме и Желю Желев да занесе в посолството своята фактура за осребряване. Защото искрено се надяваме, че застъпничеството му за турските домогвания поне е платено, а не е плод на обикновена глупост.  

София, 19 май 2010

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *