За кого са детските надбавки?

За кого са детските надбавки?

05 април 2011  |   1 коментар

Текст от блога на зам.-председателя на ВМРО Костадин Костадинов

Детските надбавки да се увеличат с 10 лв. от 1 юли т.г. и от 35 лв. на дете сега да станат 45 лв. - това е едно от новите предложения в социалния пакет за ръст на доходите. През тази година е предвидено месечни помощи да получават 878 хил. деца, като бюджетът е осигурил за това 350,26 млн. лв. Ако детските се увеличат с 10 лв., допълнителната сума, която трябва да бъде осигурена от бюджета, е 52,680 млн. лв. Има две особено тревожни неща в наглед разумното предложение. От къде ще дойдат парите и къде ще отидат? Според КНСБ, инициатор на предложението,  финансовият ресурс може да бъде осигурен от продажба на остатъчни миноритарни дялове от българската промишленост, както и от събиране на дължими пари за осигуровки. Това обаче са еднократни мерки, след които хазната ще се опразни, а пари все така ще трябват. От друга страна без каквото и да е съмнение можем да бъдем сигурни, че увеличените надбавки вместо да стимулират българската раждаемост ще доведат до нов цигански демографски взрив.

За всички у нас е ясно, че циганската общност е превърнала правенето на деца в бизнес. Този срамен бизнес трябва да бъде прекратен, но за да се случи това, е нужна изцяло нова философия на социалния модел у нас. Пари на ръка просто не трябва да се дават – нека предвидените детски добавки да отиват като директни персонални субсидии в детските кухни, ясли и градини, както и в училищата (за учебници). Ако детето посещава детско заведение, разходите ще се поемат от държавата. Така или иначе към момента детските са почти равни на месечните такси в градините и яслите. Ако не посещава, държавата не плаща нищо. Като че ли забравихме, че тези пари се дават ЗА детето, а не НА родителя. Що се отнася до размера на детските, нека не забравяме, че самотните майки ги получават в двоен размер, въпреки че е честа практика те да живеят с бащите на децата си без брак. Социалните служби обаче очевадно не си вършат работата в този сектор и позволяват източването на милиони от хазната.

Детски се полагат при месечен доход на член от семейството под 350 лв. Трудно е да се каже колко точно от получаващите ги у нас са българи и колко цигани, но е ясно, че циганите са повече. Без цялостна преоценка на социалния ни модел всяка нова социална придобивка всъщност ще пълни джобовете на циганите с пари, излезли от джоба на българите. Не знам за другите, но на мен ми писна да храня циганите. Както и да отглеждам децата им.

Предложенията ще бъдат гледани през тази седмица от комисиите в тристранния съвет, а през идната ще се обсъждат от всички социални партньори.

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА:

Детските да се плащат на детските заведения, а не на родителите

Циганският въпрос - обзор на становищата и действията на ВМРО по Циганския въпрос

5 април 2011

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *