Wikileaks: Груевски пречи на евроинтеграцията на Македония

Wikileaks: Груевски пречи на евроинтеграцията на Македония

05 юни 2011  |   0 коментара

Източник: "Дневник"

Македонският премиер Никола Груевски и неговият вътрешен кръг систематично използват съдебния и репресивен държавен апарат, за да заглушават хората, които не са съгласни с властта. Правителството пречи и на интеграцията на Македония в ЕС, като отказва да поеме отговорност за решаване на спора за името с Гърция. Това разкрива американски дипломатически доклад, получен от Wikileaks и предоставен на EurActiv и bivol.bg.

Груевски и неговите приближени от управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ използват всеобхватни обвинения в длъжностни злоупотреби срещу членове на политическия елит в Македония, пише в грама от 2009 г. посланикът на САЩ в Скопие Филип Т. Рийкър, който заема позицията от септември 2008 г.

Публични арести, задържания или разследвания на настоящи и бивши министри, партийни членове и членове на опозицията поставият под натиск македонския политически елит, за да се въздържа от предизвикателства и критики към правителството на Груевски, докладва още Рийкър.

Оплаквания има и от неправителствени организации, чиито членове са били повикани от полицията на сплашващи "информативни разговори" заради предполагани техни действия. Тези тактики се представят на македонското общество като "героични усилия на правителството" срещу корупцията, което помага за поддържането на обществената подкрепа за тези злоупотреби, пише дипломатът.

Рийкър съобщава наблюденията си, че неведнъж огласявайки в медиите битките с опоненти си, Груевски е успявал умело да отвлече общественото внимание от собствената си неспособност да напредне по продължителния дебат с Гърция по въпроса с името на държавата.

"(Груевски) продължава да настоява за референдум, за да избегне личната отговорност за исторически компромис" по темата, докладва посолството на Вашингтон.

Според дипломати от Европейския съюз национално гласуване за компромисно име има нищожен шанс за успех, най-вече като се имат предвид националистическите настроения на ВМРО-ДПМНЕ и тяхната антикомпромисна позиция, която контролираните от правителството медии трябва да защитават.

Премиерът Груевски е описан като политик, който не се интересува от реформи, необходими за напредъкът на Македония в преговорите с ЕС. Той дори се противопоставя на даването на независимост на съдебната власт, която в голяма степен контролира, заявява още американският посланик в Скопие.

5 юни 2011

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *