Wikileaks: Борисов е „бабаит, изтупан в Армани”

Wikileaks: Борисов е „бабаит, изтупан в Армани”

22 август 2011  |   0 коментара

Източник: „Биволъ”

„Бабаит, изтупан в Армани” е квалификацията за Бойко Борисов през 2005 г., направена от американския посланик Джон Байърли, който коментира оставката му като главен секретар на МВР. Tя беше подадена след като новият вътрешен министър Румен Петков вкара законопроект, с който оряза правомощията на главния секретар. Грамата изпратена на 15 септември 2005 г. не е класифицирана, но е предназначена само за служебно ползване.

Посланикът коментира още, че Борисов е като цяло неефикасен срещу организираната престъпност, но близките връзки с медиите поддържат неговата популярност. Борисов не пропуска случай да се похвали с връзките си със западните служби и полиция. Той е бил изключително кооперативен с американските служби по някои специфични случаи, но нито един от тях не засяга голяма фигура на българската организирана престъпност - уточнява Байърли.

Изпъкването на Бойко Борисов при правителството на Сакскобургготски контрастира с „почти невидимия” министър Петканов, смята посланикът. В известен смисъл, Борисов запълва един вакуум. Неговите опоненти обаче посочват връзките му с въоръжени престъпни групи и тъмни бизнес интереси.

Оставката на Борисов е възможна прелюдия към кандидатурата му за кмет на София, отбелязва още американския посланик, който неотдавна е поел поста от предшественика си Пардю.

Осем месеца по-късно, на 9-ти май 2006 г. Байърли подписва грама с най-високо ниво на секретност, труд на водещите съветници по сигурността в американското посолство.

В нея портретът на Борисов е детайлизиран с данни за участието му в много по-сериозна престъпна дейност от модния бабаитлък за пред медиите – трафик на амфетамини, източване на горива от Лукойл и пране на пари от престъпна дейност чрез банката на Цветелина Бориславова. Посочени са също тесните връзки на Борисов с „Лукойл” и Валентин Златев, както и дискретните му срещи с представители на руското посолство.

Данни за тези престъпления е предоставила и мистериозната служба SIMO, за която нищо не е известно от публични източници. Главният прокурор обаче отказа да образува проверка, тъй като според него информацията в доклада на Байърли не съдържа данни, а само слухове и твърдения.

Борисов беше защитен в парламента и от посланик Уорлик, който каза пред журналисти, че „Уикилийкс” се позовава на неясни и непотвърдени източници. Това изказване на Уорлик контрастира както с предишните му оценки за скандала „Кейбългейт”, така и с позицията на Джеймс Пардю в интервюто за „Дневен Труд”, че няма да коментира докладите, разпространени от „Уикилийкс”, тъй като "неясните и непотвърдени източници" все още представляват класифицирана информация за американското правителство.

От своя страна „бабаитът в „Армани”, който се е самоопределил пред Байърли като „най-голямата придобивка на България”, отхвърли написаното в доклада с аргумента, че не чете „Уикилийкс”, който за него се приравнява с жълтата преса.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *