Връзката между фракинга и голямото земетресение в Оклахома

Връзката между фракинга и голямото земетресение в Оклахома

27 март 2013  |   0 коментара

Няколко месеца след като Европейският парламент отхвърли искането за забрана на фракинга, учени доказаха опасността от метода за добив на шистов газ. Както за планетата, така и за населението на Земята.

Източник: в. „Труд“

Хидравличния фракинг е свързан с голямото земетресение в Оклахома, обявиха американски учени, цитирани от Би Би Си.

През ноември 2011 година щатът бе разтърсен от необичайна силна серия земетресения. Най-силното бе 5,7 по Рихтер. То бе усетено в още 16 щата, като най-големи поражения причини в района на епицентъра.

Фракингът е метод при добива на шистов газ, при който в недрата на земята се инжектират големи количества отпадни води и химикали.

Противниците му твърдят, технологията може да предизвика земетресения, както и да доведе до замърсяване на подпочвените води.

„Индуцираната сеизмичност" може да се случи години след инжектирането на вода в земята, се казва в проучването, публикувано в изданието Geology.

Най-много сеизмични събития, които учените свързват с фракинга, са с по-малък магнитуд и се проявяват през първите седмици или месеци след инжектирането.

В Оклахома обаче отпадъчни води били инжектирани в находищата край град Прага приблизително 18 години преди серията трусове от ноември 2011 година.

Новото изследване добавя още доказателства, че фракингът е свързан с повишаване на сеизмичната активност.

Джефри Аберс от Колумбийския университет, който е участвал в проучването, твърди, че са открити важни моменти, свързани с неочаквано големи земетресения. Това от ноември 2011 година в Оклахома е било най-силното дотогава в историята на щата. Според Аберс опасността да бъдат причинени силни земетресения дори при слабо инжектиране е значително по-голяма, отколкото се е смятало досега.

Изводите на екипа срещат и възражения. Сеизмологът Остин Холанд от геологическото дружество в Охлахома, смята, че проучването показва потенциалната връзка между земетресението и фракинга. Трусовете според него и колегите му обаче  може да имат и естествени причини.

„Остават още много открити въпроси - казва Холанд. - В ход са още научни изследвания за серията земетресения в Оклахома."

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА:

Зеленото е родолюбие (ОБЗОР)

ВМРО: Добивът на шистов газ крие опасности за хората и природата (ОБЗОР)

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *