ВМРО внесе в НС своите поправки за Изборния кодекс

ВМРО внесе в НС своите поправки за Изборния кодекс

27 юни 2013  |   2 коментара

Списък и аргументация на девет предложения за промени в Изборния кодекс бяха внесени в деловодството на Народното събрание от името на ВМРО – Българско национално движение. Документът, подписан от председателя на партията Красимир Каракачанов, е адресиран до временната Комисия за изработване на проект за нов Изборен кодекс и до Комисията за взаимодействие с граждански организации и движения.

 

Изборният закон следва да претърпи сериозни промени, особено в частта му за избирателното право, гласуването и организационно-техническата подготовка и произвеждане на всички видове избор, посочват от ВМРО.

Според юристите на ВМРО, Законът за избиране на Велико народно събрание следва да бъде отменен и материята да бъде уредена в Изборния кодекс. Законът за избиране на ВНС е остарял, не отговаря на обществените нагласи, състояние и очаквания.

Сред промените предлагани от ВМРО са: въвеждане на задължително гласуване, което да гарантира и данъчни облекчения; въвеждане на „образователен ценз” – право да избират да имат единствено български граждани със завършено не по-малко от основно образование; въвеждане на машинно гласуване с цел ограничаване на контролирания вот, корпоративния и „купен” вот, както и гласуване чрез Интернет и по пощата.

Не по-малко необходима мярка е премахването на партийните квоти при формиране на избирателните комисии, да отпадне и деленето на партиите и коалициите на „парламентарно и непарламентарно представени”, посочва Каракачанов в документа.

Поради изброените недостатъци на настоящия Изборен кодекс, българското общество не следва да се яви на следващите избори с толкова нефункционален нормативен акт. Необходими са незабавни промени, които да гарантират честни и прозрачни избори при пълна равнопоставеност на всички участващи политически субекти, поясняват от ВМРО.

Повече по темата:

ГЕРБ узаконява изборните фалшификации

ВМРО представи своите предложения за промени в изборното законодателство

ВМРО: Управляващите предлагат половинчат и противоречив Изборен кодекс

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *