ВМРО в Лудогорието срещу турско изкупуване на земи

ВМРО в Лудогорието срещу турско изкупуване на земи

30 юли 2010  |   0 коментара

ДАНС да провери мащабното изкупуване на земи в Лудогорието от страна на фирмата „Делта” ООД, чийто собственик е турски гражданин. Това призова на пресконференция вчера Мариян Маринов, областен организатор на ВМРО за Търговище и Разград. По думите на Маринов скандалната фирма вече е изкупила 35 – 40 хиляди декара в района.

Маринов съобщи и за местното проявление на застъпническото начинание на ВМРО за референдум срещу турската кандидатура за ЕС. Хиляди писма ще достигнат до българските народни представители в двете области – без депутатите на ДПС – с искане да се гласува „за” референдума в предстоящия дебат в Народното събрание. Писмо с такова искане, адресирано до председателката на НС Цецка Цачева, може да се свали и от страницата на ВМРО.

Преди две седмици ВМРО внесе в парламента близо 330 000 подписа с искане за референдум, събрани по процедурата на Закона за пряко участие на гражданите в дъравната власт и местното самоуправление. Съгласно закона сега предстои дебат в НС, на който да се гласува да се насрочи ли такъв референдум. „Именно затова е важно въпросът да не бъде скрит от обществото и дебатът да не бъде проведен набързо и формално”, посочи Маринов и допълни: „ВМРО и гражданите свършиха своята работа да съберат изискваните по закон подписи, сега е ред на депутатите. И тук идва още по-важната задача – всеки да търси контакт с народните представители в своя район и на практика да лобира за референдум. Затова ние ще се помъчим да улесним гражданите, като разпространим тези писма”.

Вчера ВМРО внесе в НС и символичен граждански договор, според който гражданите възлагат, а народните представители приемат да извършат, гласуване „за” референдума в предстоящата дискусия в парламента. Дискусията следва да се насрочи в рамките на три месеца, считано от дата на внасяне на подписите – 14 юли.

сн.: © Радка Минчева , Дарикнюз

30 юли 2010

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *