ВМРО - Стара Загора: циганите могат да се интегрират с общественополезен труд и квалификация

ВМРО - Стара Загора: циганите могат да се интегрират с общественополезен труд и квалификация

08 февруари 2011  |   0 коментара

„Като един от начините за интегриране на циганското малцинство, би трябвало държавата да обмисли и въведе форми на получаване на квалификация и полагане на труд по типа на някогашните Строителни войски“. Това заяви Кристиян Петков, член на националното ръководство на ВМРО. Той напомни, че с ликвидирането на този тип армейски части се е прекратила възможността на голяма част от циганското население в страната да получи трудови навици, професионална квалификация и дори да бъде ограмотено.

Идеята на местната организация на ВМРО в Стара Загора е във връзка с неотдавнашната инициатива на Министерството на европейските фондове за строителство на къщи за бездомни цигани с подарени от ЕС материали. Петков бе категоричен, че ВМРО не може да приeме някой да получава безвъзмездно земя или строителни материали само защото бил циганин и уточни, че най-вероятно средствата на европейските данъкоплатци отново щели да изчезнат в поредния „ромски проект“. Той уточни, че всеки новопостроен с подарени материали дом задължително трябвало да бъде отработен от получателя си под формата на трудова повинност по големите инфраструктурни проекти в държавата. В противен случай обществото ни отново щяло да стане свидетел на тежка социална несправедливост, която пак щяла да облагодетелства циганите за сметка на българите данъкоплатци.

Петков съобщи още, че ВМРО ще настоява за среща с министър Томислав Дончев, на която да представи своите предложения. Инициативата на министъра чрез еврофондове да се облагородят превърнатите в цигански гета райони в България трябвало да се развие в няколко ясни стъпки. Според ВМРО трябва да се облагородяват само онези градски части, които се намират в рамките на градоустройствените планове, а незаконните „бидонвили“ да бъдат незабавно премахнати. За ВМРО е неприемлива тезата под формата на облагородяване да се узаконяват цигански гета.

„Обитателите на облагородените райони следва не само да участват в строежа на домовете си, а и да заплатят с труд разходите, направени за материали и проекти“, обобщи Петков.

8 февруари 2011

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *