ВМРО протестира срещу „Свидетели на Йехова” във Враца

ВМРО протестира срещу „Свидетели на Йехова” във Враца

31 март 2010  |   0 коментара

Представители на ВМРО протестираха пред незаконен молитвен дом на бул. „Втори юни” 155 във Враца, използван от „Свидетели на Йехова”. Причина за това е сигнали от жители на кв. „Младост” и журналистката Наташа Войкина до общинският съветник от ВМРО и член на комисията по култура, културно историческо наследство и религия Красимир Богданов, че на 30 март, на посочения адрес, ще се проведе сборище на сектантската организация.

Кметът на Враца забрани провеждането на протестен митинг с мотива, че „Свидетелите на Йехова”" имат регистрация в общината. От ВМРО обаче, поискаха отговор на няколко важни въпроса, подлагащи на съмнение посочената мотивировка:

  • След като в регистрацията на сектата е посочен адрес в жк „Дъбника”, защо проповедите се провеждат на друг адрес?
  • Регистриран ли е в общината молитвения дом на бул. „Втори юни” 155 и взето ли е съгласието на съседите?
  • Защо дейността на „Свидетели на Йехова” се остществява при строга „конспирация”, а не се обявява публично?
  • Приемат ли се малолетни лица на проповедите на сектата, което е нарушение на чл. 7 /ал. 5/ от закона за вероизповеданията в Република България?
  • Според чл. 10 от същия закон, традиционна религия в България е источното православие. Кой има интерес от предизвикването на напрежение и насаждане на ужди за българското общество религиозни ценности и идеи?

ВМРО уведоми служителите на МВР, че в молитвения дом присъстват малолетни. Органите на реда разпоредиха проверка, резултатите от която предстои да обявят. На събралите се граждани бяха раздадени листовки, в които се разяснява рискът от участието в религиозни секти.

Областният председател на ВМРО - Враца Красимир Богданов обяви, че  Организацията стартира подписка сред жителите на кв. „Младост”. ВМРО ще сезира общинските органи и прокуратурата и ще поиска отмяна на регистрацията на сектата. При липса на адекватни решения, ВМРО има готовност да предприеме и други законови протестни действия.

Следващата проява на „Свидетели на Йехова” във Враца е насрочена за 18 април.

Видео 1, видео 2

31 март 2010

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *