ВМРО поведе стотици в Пловдив срещу ценовия шок. Следват протести във Велико Търново

ВМРО поведе стотици в Пловдив срещу ценовия шок. Следват протести във Велико Търново

20 март 2011  |   0 коментара

Стотици обградиха централата на електроразпределителната компания ЕВН в Пловдив в предупредителен протест на 20 март. Протестиращите се обявиха срещу исканото от ЕРП-тата увеличение на цените на тока между 5 и 14% от 1 юли. Демонстрацията е част от серията акции на ВМРО – Българско национално движение в цялата страна срещу ценовия шок в последните дни. Всичко за акцията в София, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Плевен и др. вижте тук.

Участниците повториха искането за разваляне на договорите с чуждите монополисти, заявено от председателя на партията Красимир Каракачанов преди дни и внесено в Министерския съвет.

От ВМРО посочиха, че исканията на монополистите за увеличение на цената на тока се основават на прогнозна инфлация, но поясниха, че нито ядреното гориво се влияе от инфлацията, нито въглищата са поскъпвали. Няма никакви основания за поскъпване на тока, обобщават от ВМРО и питат защо години наред държвата ни продължава да не изисква от ЕРП-тата дължимия дивидент от близо 225 милиона лева.

Като „съвременна ангария” беше окачествено искането на компаниите монополисти да повишат цената на тока, заради направените инвестиции. Инвестициите са тяхно задължение, а не на потребителите, категорични бяха от ВМРО – Българско национално движение и попитаха дали реално качеството на услугата у нас се е подобрило. Повишенията на цените бяха наречени „чиста спекула”, а според ВМРО дружествата умишлено крият печалба.
В Пловдив протестиращите издигнаха лозунга „Държавата гние – проблемът сте вие”. Негодуванието им беше насочено към неадекватната политика на управляващите, която допуска картелни споразумения, монопол и спекула в цените на редица стоки и услуги. От ВМРО напомниха и искането си за оставка на този състав на кабинета и бързо съставяне на експертно правителство с ясна програма. По думите на националистите виновник за ценовия шок е неубедителната и хаотична политика на управляващите, а Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) се е превърнала в обслужващ орган на монополите.

Основните възгласи в Пловдив бяха "Стига геноцид” и "Мафия". Сред плакатите личаха „Няма да търпим”, „ДКЕВР лъже”, „Увеличението е спекулативно”, „Стига хаос” и др. Пред множеството говориха заместник-председателят на ВМРО – Българско национално движение Ангел Джамбазки, както и ръководителите на ВМРО – Българско национално движение за Пловдив и региона Александър Сиди, Стоян Беров и Васил Костадинов.

Серията от протести на ВМРО започна на 13 март, когато повече от 3 хиляди души протестираха пред Министерския съвет срещу бездействието на управляващите по отношение на спекулативните повишения на цените. ВМРО внесе в Миинистерския съвет и 13 конкретни искания, приети на многохилядния митинг. Повече от 200 души пък се събраха на 19 март пред сградата на ЕВН в Стара Загора. Ден по-рано в Плевен близо 300 души обсадиха клона на електроразпределителното дружество ЧЕЗ. На 24 март пък ВМРО организира протестен автопоход в градовете Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец.

20 март 2011

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *