ВМРО: Незабавна реакция на провокациите на Ердоган

ВМРО: Незабавна реакция на провокациите на Ердоган

11 декември 2013  |   1 коментар

За светкавична реакция от страна на Министерството на външните работи и позиция на правителство по случая със скандално предизборно изявление на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган настоя ВМРО в своя позиция.

Партията се обяви против териториалните претенции на първия министър на Турция, който обяви, че Кърджали е турска територия, и настоя българските държавници да преосмислят подкрепата си към страната за членство в ЕС.

Позицията, която разпространи ВМРО, можете да прочетете тук:

Предизборно изявление и предколедна импровизация на турския премиер Ердоган произведе нов политически скандал на Балканите, в който той замеси и името на България.

В предизборно изявление за местните избори в Кешан Ердоган казал, че „Тракия е и Солун, и Ксанти, и Кърджали в България, Вардар, Скопие, Призрен в Косово, Сараево. Тракия е нашата жива история в Европа. Тя е нашият представител в този географски регион”.

Изказаните на глас териториални претенции хвърлиха в смут дипломатите от съседните страни и те отговориха с незабавна реакция, но в България институциите мълчат.

ВМРО настоява за светкавична реакция от страна на Министерство на външните работи и за позиция от страна на правителството по случая. Недопустимо е, дори в предизборно или партийно изказване, турски премиер да си позволява да си присвоява части от съседни страни – в това число и българския град Кърджали.

Това изказване потвърждава позицията на ВМРО, че Турция няма място в Европейския съюз, че с поведението на официалната си власт Турция не може да бъде част от европейското семейство. Под подписка за референдум „Не на Турция в ЕС” ВМРО събра над 330 000 подписа, но 41-то народно събрание и управляващата тогава партия ГЕРБ неглижираха мнението на българските граждани.

ВМРО настоява също българските държавници да преосмислят изказванията и обещанията си в подкрепа на еврочленство на Турция.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *