ВМРО: Мъртви души, цигани и турци отново ще определят вота

ВМРО: Мъртви души, цигани и турци отново ще определят вота

03 април 2013  |   1 коментар

6 956 890 са в списъците за вота на 12 май. Числото звучи цинично на фона на очевидните данни от преброяването преди две години, които ясно показаха, че избирателите далеч не са толкова. Обикновено изчисление сочи, че реалните избиратели са малко над 6 милиона.

И този път не се стигна до прочистване на „мъртвите души” от избирателните списъци, въпреки че протестите издигнаха и такова настояване. И това искане на българите беше подменено.

ВМРО години наред отстоява позицията си задължително гласуване, което обезсмисля купуването на гласове, „зависими”, „твърди” електорати, корпоративен и цигански вот и т.н.

В същото време партията предлага избирателна система с реална възможност за пренареждане на цялата листа и безотказно прилагане на принципа на уседналост за всички видове избори – за да се спре веднъж завинаги с изборния туризъм.

Според ВМРО лицата с двойно гражданство би следвало да могат да гласуват, само ако второто им гражданство е в държава от Европейския съюз – така се спира  абсурдния вот от Турция.

Най-радикалното предложение на ВМРО е въвеждане на ценз на основа на основно образование и на основата на платени данъчни задължения. За това ще работи партията в следващото Народно събрание.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *