ВМРО: Либерализацията на НК срива усещането за държавност

ВМРО: Либерализацията на НК срива усещането за държавност

07 януари 2014  |   0 коментара

С новия проект за наказателен кодекс, в който са премахнати доживотният затвор без право на замяна и принудителният труд и не е разширен институтът на неизбежната отбрана, работите са сведени до отбиване на номера.

Трябва да има правоприлагане и правораздаване – наказанието трябва да е неизбежно и да е съобразено със защитата на обществото. Това е смисълът на доживотният затвор без право на замяна.

Това заяви заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки в предаването „Още нещо“ на „Нюз7“

Според него и ВМРО либерализацията на Кодекса е най-малкото неудачна, тъй като се случва когато в обществото ни има силно усещане за липса на справедливост и за безнаказаност на престъпниците. Тя срива и малкото останало усещане за държавност у нас.

Логиката е, че в Европа било така. Мотивът да сме по-хуманни звучи добре, но към кого да проявим тази човещина? Към човека, извършил умишлено тежки престъпления ли? Такъв човек трудно би се преправил и би станал хорист например. Направих си труда да проверя колко от рецидивисти-убийци, са били и преди това в затвора. Процентът е доста висок.

В рамките на месец-два след излежаването на една присъда за убийство те извършват второ. Какво ще обясни правосъдната система на роднините на втората жертва? Защо този човек е на свобода, а не си изтърпява наказанието, запита Джамбазки.

Зам.-председателят на ВМРО припомни, че основната задача на държавата е да осигури обществения ред и сигурност у хората. По думите, му усещане за такова няма и в този момент държавата да проявява милост към престъпниците е извратено.

Та той е планирал, замислил, извършил това тежко криминално престъпление, значи той в главата си е преценил шанса да гледа до края на живота си света през решетки. Но знае, че ще му се размине, смята той.

Ангел Джамбазки се обяви и против липсата на промени в института на неизбежната отбрана и срещу отпадане полагането на принудителен труд като наказателна мярка.

В ситуация, в която имаме огромна битова престъпност, която е основана на произхода на част от тези хора – липсата им на образователни и трудови навици,тези навици могат да се изградят само под някаква принуда.Това би могло да бъде пътят към социализиране на част от извършилите дребно престъпление, посочи той.

ВМРО ще направи своя редакция на проекта за нов наказателен кодекс, която ще изпрати до Народното събрание, до президента, до министъра на правосъдието, до всеки, който има законодателна инициатива. Прочитът на партията ще стане обществено достояние. Ако не му се обърне внимание от държавните органи, то ще е ясно, че за пореден път се създава документ, който е неприложим.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *