ВМРО към Груевски: Македония е българска

ВМРО към Груевски: Македония е българска

28 юли 2013  |   3 коментара

Десетки членове на ВМРО – Българско национално движение, водени от заместник-председателя на партията Ангел Джамбазки и месния председател Георги Петров, се събраха пред Общината в Кюстендил, за да посрещнат министър-председателя на Р Македония Никола Груевски.

Те направиха опит да му подарят българския трибагреник. Засилената охрана, обаче не позволи да се доближат и да поднесат подаръка. Затова, членовете и симпатизантите на ВМРО изпяха стария български химн „Изгрей зора на свободата”.

Целта на посрещачите от ВМРО бе символично да покажат на Груевски, че Македония е била и е българска.

Предполагам, че Груевски за първи път чува химна на Организацията и първия химн на Народна Република Македония, тъй като тези неща не ги пиши в сръбските учебници. Би било хубаво да го научи, все пак той е председател на партия, чиято абревиатура е ВМРО. Това заяви заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки.

Преди дни, от ВМРО изпратиха позиция до министър-председателя Пламен Орешарски, която също трябваше да бъде връчена по време на посещението в Кюстендил. В нея от партията настояват българското правителство да отстоява правата на сънародниците ни, живеещи в Македония.

Министър-председателят Орешарски, трябва да постави на масата за преговори исканията, които ВМРО от години предлага. Изпълнението им ще гарантира защитата на правата на българите в Македония, обясни Джамбазки.

Членовете и симпатизантите на ВМРО издигнаха плакати, на които пишеше:  „ВМРО: Македония е Българска”, „Не на терора на българите в Македония”, „Долу ръцете от българската история”, „О, неразумний юроде…”.

Снимки от посрещането може да видите тук.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *