ВМРО изпрати протестни писма до кмета на община Варна и министъра на културата

ВМРО изпрати протестни писма до кмета на община Варна и министъра на културата

24 август 2010  |   0 коментара

В България не съществува помашки етнос

ВМРО реагира остро срещу паричното участие на община Варна и Министерството на културата, които са част от организаторите на проведения „Фестивал на етносите” във Варна. Поводът е, че една от групите, участваща във фестивала, е обявена като представител на помашкия етнос.

"В България не съществува помашки етнос, нито са ни известни негови представители. Фолклорът на българите мюсюлмани е от българската етнографска област.

Буди недоумение факта, че парите на данъкоплатците се изразходват за легитимиране на несъществуващи етноси. Присъствие на държавни институции дава легитимация на измислени етноси и всява разцепление сред българските граждани. Това, освен че засяга сигурността на държавата, буди и недоумение как се изразходва орязаният бюджет за култура по време на криза." - се възмущават от ВМРО.

ВМРО - Варна настоява да бъде извършена проверка по случая и за в бъдеще от общинския бюджет да не бъдат финансирани мероприятия, всяващи разделение.

"Същността на един български фолклорен фестивал е да покаже разнообразието и колорита на етнографска, културна или етническа група. Измислянето или бъркането на етнографска и етническа група е опасно занимание на Балканите и винаги е имало подтекст. Лепенето на прозвища и маскирането на религия като етнос също е с балкански привкус и винаги е водило до разцепление и беди." - се казва още в писмата.

24 август 2010

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *