ВМРО - Бургас излезе с протестна декларация до Народната скупщина в Сърбия

ВМРО - Бургас излезе с протестна декларация до Народната скупщина в Сърбия

25 ноември 2010  |   0 коментара

ВМРО - Бургас изпрати протестна декларация до Народната скупщина в Сърбия  по повод изказване на депутат от Сръбската радикална партия, насаждащо омраза към българското малцинство в Босилеград.

Ето пълния текст на декларацията:

Чрез г-жа Славица Джукич-Деянович
до Народната скупщина на Р. Сърбия

ДЕКЛАРАЦИЯ

от ръководството на ВМРО-Българско национално движение в Област Бургас, Република България

Дами и господа,
Обръщаме се към Вас по повод скандалното изказване на Вашия колега Драган Стеванович, депутат от Сръбската радикална партия, направено в Сръбската скупщина на 09.11.2010 г. Неговите изявления силно ни смущават. Г-н Стеванович заявява, че най-важните проблеми в Босилеград са: отбелязването на Деня на Западните покрайнини; документите за положението и правата на българското малцинство, които българите в Сърбия са предоставили на еврокомисаря по разширението Щефан Фюле; снимките, на които кметът на Босилеград играе хоро с българското и европейското знаме; това че Димитър Димитров е окачил на къщата си портрета на Владо Черноземски; че ветеринарният лекар и свещеникът се били снимали пред паметника на „Александър Левски” пред филиала на Данъчното управление на Босилеград, което пък било дало ток да се проведе митинг, на който било атакувано конституционното устройство на Сърбия; инцидентът на границата с представители на ВМРО и прочие.
Господинът призовава сръбското правителство да „...реши проблема с пет души, за да могат десет хиляди нормално да живеят така,  както Сърбия иска, желае и може да им даде възможност”. Тревожно е, че нито един от Вас не е реагирал по никакъв начин на тези антибългарски твърдения, клевети и закани, раздухващи национална омраза и нетърпимост спрямо българското малцинство в Сърбия.
Напомняме Ви, че само три дни преди изказването му се навършиха точно 90 години, откакто сръбската армия окупира Западните български покрайнини, в които тогава живееха 64 509 души, от които 54 758 българи, 8 637  власи, 549 цигани и само 127 сърби, така че нашите сънародници съвсем недоброволно живеят на територията на сръбската държава.
Република Сърбия изявява желание да стане член на Европейския съюз и има безусловната подкрепа на сегашните управляващи в България. Но когато дойде време за Вашето присъединяване, в България ще има други управляващи, по-загрижени за съдбата на българските малцинства, и те ще вземат предвид отношението на сръбската държава към нейните граждани от български произход.
За да избегнете това и за да докажете на България и нейните европейски партньори, че великосръбският шовинизъм не е водещ във вътрешната Ви политика, би трябвало да гласувате същата автономия за Западните покрайнини, каквато определихте преди една година за областта Войводина. Другият изход е да върнете тези територии на България. Тъй като според международните договори те не са предоставяни на Сърбия, а на Кралството на сърби, хървати и словенци, а впоследствие на СФРЮ, а такива държавни формирования вече не съществуват!

25.11.2010 г.                                                                            Председател:
гр. Бургас                                                                                                      /Г. Дракалиев/

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *