ВАС реши: Ще се лее бетон и в Природен парк Странджа

ВАС реши: Ще се лее бетон и в Природен парк Странджа

20 януари 2014  |   0 коментара

Държавата продължава да иска да застроява Природен парк Странджа, въпреки заплахата от три наказателни процедури на Европейската комисия. Всъщност, иронията тук е, че щом самата българска държава не се притеснява да убива природните си богатства, то каквото и да прави Европа, е обречено.

Върховният административен съд (ВАС) остави плана за застояване на парк Странджа в сила, съобщиха от коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България".

Петчленен състав на ВАС с председател Анна Димитрова отмени решението на тричленния състав, който бе решил, че планът е незаконен, и остави устройствения план в сила окончателно. Това решение поставя под заплаха от застрояване Природен парк Странджа.

Спорът по делото бе дали Общият устройствен план на Царево може да влезе в сила, без да има оценка за въздействие върху околната среда. Планът предвижда застрояването на две трети от крайбрежието на юг от Царево със 75 хиляди легла, всички в територията на Природен парк Странджа и Натура 2000, мрежата от защитени зони.

Планът е изготвен от екип, ръководен от свързания с Дюнигейт арх. Калин Тихолов, който за малко да стане министър на инвестиционното проектиране, посочват от „За да остане природа в България“.

Природозащитниците ще сезират Европейската комисия, че причините за наказателната процедура за строежите в Странджа отново са налице.

В същото време Европейският съд по правата на човека отхвърли претенциите на собствениците на незаконно построения комплекс „Златна перла", край село Варвара в Природен парк Странджа. След шест години опити за узаконяване, той беше разрушен през 2012 г.

Инвеститорът е бил наясно, че проектът му не отговаря на изискванията на екологичното законодателство, но въпреки това е продължил да строи, заключи съдът.

Новият общ устройствен план на Община Царево ще улесни повторното изграждане на комплекс на мястото на „Златна перла“ и на други терени.

Решението на Върховния административен съд е показателно, че българските закони за устройство на територията, за опазване на околната среда и за биологичното разнообразие не прилагат адекватно три европейски директиви – за стратегическа екологична оценка, за птиците и за хабитатите", се казва в позицията на радетелите за по-малко бетон в природата.

Източник: „Стандарт“ 

Повече по темата можете да прочетете тук.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *