Учредиха фондация „Земляци”, която ще подпомага отварянето на български колеж в Тирана

Учредиха фондация „Земляци”, която ще подпомага отварянето на български колеж в Тирана

18 май 2010  |   0 коментара

Препечатваме с незначителни съкращения материал от Мирослав Гетов, в. „Мездра XXI век”(снимка - Голо бърдо)

Фондация „Земляци”, която си поставя за цел набирането на средства за построяването на българско средно училище в Тирана, бе учредена в Мездра. Родолюбивата инициатива е на тамошното дружество „Просперитет - Голо Бърдо” с председател Хаджи Пируши и датира отпреди повече от десетилетие. Идеята е наши сънародници, които живеят в „страната на орлите” да имат къде да учат майчиния си език, като по този начин съхранят своята национална и културна идентичност. Според официални данни българите в Албания са между 8 и 10 хил. души, а по неофициални - над 100 хиляди.

В момента в Албания функционират множество гръцки, турски, френски, немски и американски колежи, докато българският език се изучава само в една неделна частна школа в Тирана и езиков курс за деца и възрастни в Елбасан. За реализирането на патриотичното начинание ще се разчита на дарения от представители на бизнеса, от българските общини и от граждани. Фондацията ще управлява даренията, а бенефициент на тези средства ще бъде определен от държавата.

За председател на Фондация „Земляци” беше избран инж. Делян Дамяновски - изпълнителен директор на Националната асоциация на председателите на общински съвети (НАПОС) и председател на Общински съвет - Мездра. Заместник-председатели станаха юристът Гентиян Пируши - етнически българин от областта Голо бърдо, и Милена Мачканова - бивш председател на Общинския съвет в Пирдоп. В управителния съвет влезе също Алексей Жалов - заместник-председател на Българската федерация по спелеология.

Принципно съгласие да се присъедини към фондацията е изразил Костадин Костадинов - заместник-председател на ВМРО. Покани да се включат са отправени към Агенцията за българите в чужбина и към министър Божидар Димитров. Сред учредителите бяха още бившите председатели на общинските съвети във Велико Търново инж. Николай Тачев, Сливен - доц. д-р Иван Андреев и Летница - Александър Михайлов, председателят на местната организация на ВМРО в Мездра Красимир Тодоров и журналистите Велина Махлебашева (кореспондент на БНР в Габрово) и Мирослав Гетов (редактор на вестник „Мездра XXI век”).

На Учредителното събрание бяха приети устав на фондацията и определен размерът на встъпителната дарителска вноска. Българският колеж в Тирана ще е от I-ви до XII-ти клас и ще бъде с капацитет около 400 ученици.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *