Турция ще се бори срещу България и Гърция за патента на 160 продукта

Турция ще се бори срещу България и Гърция за патента на 160 продукта

23 януари 2012  |   0 коментара

Източник: Уебкафе.бг

Турският патентен институт започва кампания с цел да осуети намеренията на България и Гърция да регистрират като запазени марки имената на редица продукти, които Турция смята за свои като географски произход, съобщи преди ден турският в. "Хюриет".

Най-големият страх на съседите е свързан с баклавата и локума. Те настояват, че техни са още дюнер-кебапът, шкембе чорбата, суджукът и ракията  и др. - общо 160 продукта, които турците ще се опитат да защитят с патент.

Кампанията на Турция може да попречи на опита на България да защити гроздовата ракия като традиционна напитка, за да се възползваме от правото за 50% намаляване на акциза, пише "24 часа". Според правилата на ЕС се дава 6-месечен срок за възражения от засегнати страни.

Турция може да го направи като кандидат-член за съюза. При процедурата за защита на "Горнооряховския суджук" пред ЕС например Кипър подаде възражение, че има сходство в името с техен локум. После обаче спорът се разреши, след като стана ясно, че потребителите няма как да бъдат подведени от продукти, които се продават на различни щандове.

До момента турският институт по патентите е успял да спечели правата за 147 местни продукта, съдържащи в името си регионални географски наименования. Ведомството има готовност да подкрепи търговските камари и неправителствените организации, които искат да регистрират своите продукти като локални, каза шефът на института Хабип Асан в интервю за Анадолската агенция.

Европейската комисия взема окончателно решение по претенции за защитени продукти след одобрението им от местните патентни организации. В момента там се разглеждат правата за т.нар. антепска баклава - популярен десерт в югоизточната турска провинция Газиантеп, и за айдънските смокини от Егейското крайбрежие, добави Асан.

23 януари 2012

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *