Турция потърка доволно ръце, че осъдихме Възродителния процес

Турция потърка доволно ръце, че осъдихме Възродителния процес

12 януари 2012  |   0 коментара

Източник: Актуално.ком

Турция потърка доволно ръце и не скри задоволството си от факта, че вчера българският парламент осъди Възродителния процес.

Народното събрание прие документ, който обявява прогонването на 400 000 български граждани от турски произход през 1989 г. за форма на етническо прочистване, извършено от тоталитарния режим и призовава българското правосъдие и главния прокурор да възобновят делото срещу виновниците.

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА:

ВМРО критикува декларацията за т.нар. Възродителен процес

Днешните турски вестници отделят широко място на събитието.

„България призна официално асимилацията”, под това заглавие вестник „Миллийет” посочва, че приетата декларация е много важна, защото е първият документ, с който официално се приема асимилацията против турците.

„Историческо решение от България”, е заглавието на вестник „Сабах”, който цитира думите на Иван Костов: "Нашата справка показа, че практически делото срещу виновниците не е спряно, тече и в момента и се води от Военна прокуратура, но има поставено неизпълнимо условие от съда. Трябва да призовем главния прокурор и съда да направят необходимото, за да се завърши делото”.

„България осъди асимилацията срещу турците”, е заглавието на вестник „Заман” по темата. Изданието пише, че българският парламент е приел вчера декларация, осъждаща насилствената асимилация на българските мюсюлмани. Проектът бе внесен от Иван Костов и група народни представители и бе приет със 112 гласа "за", нула "против" и трима "въздържали се", посочва „Заман”.

Вестник „Хюррийет” съобщава новината под заглавие „Решение от България за осъждане на асимилацията”. Всекидневникът пише, че според документа прогонването на над 360 хил. български граждани от турски произход през 1989 г. е форма на етническо прочистване, извършено от тоталитарния режим.

12 януари 2012

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *