Циганският въпрос (ОБЗОР)

Циганският въпрос (ОБЗОР)

20 декември 2010  |   11 коментара

ВМРО обръща специално внимание на Циганския въпрос, защото неговото решаване е част от справянето с демографската криза в България.

Обзор на становищата и действията на ВМРО по Циганския въпрос - новини, начинания, статии в нашия блог.

Новите публикации следете в рубриката "Циганският въпрос".

КОНКРЕТНИ МЕРКИ и ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ за РЕШАВАНЕ на ЦИГАНСКИЯ ВЪПРОС

ВМРО предлага 5+1 спешни конкретни мерки за решаване на Циганския въпрос:

1. обвързването на всякакви форми на социални плащания за деца с образованието, което получават и средата, в която живеят;

2. въвеждане на форми на трудова повинност, като начин за получаване на квалификация и труд или изтърпяване на наказания, при липса на други възможности; 

3. система „труд срещу сметки” - като начин за покриване н задълженията по сметки за комунални услуги;

4. създаване на доброволни отряди за защита на населението в рамките на една гражданска гвардия;

5. стриктно спазване и реални действия по съществуващите норми за заселване, незаконно строителство, скитничество. Трябва да се спре практиката на компромиси в прилагането на законите и практически привилегии за определени групи.

Това обаче са необходими условия само на първо време, а най-важното е държавата да поеме дългосрочен ангажимент. Трябва целенасочена държавна политика за несоциализираните общности, като част от обща демографска политика. Първата крачка според ВМРО е одобряване на план за действие и определяне на лице, което да е ясно отговорно за изпълнението на политиката.

Българската държава трябва да се ръководи от следните основни принципи по отношение на Циганския въпрос:

1. отричане от всякакви форми на измислени „колективни” права, които формират у циганите усещането, че произходът им е основание за това да получават от държавата пари, без да работят;

2. ясна и недвусмислена държавна политика по логиката „Равни права и равни задължения”;

3. незабавна замяна на социалните помощи с възнаграждения срещу реална заетост.


ПОЗИЦИИ

ВМРО: Безплатни ясли за циганите? С парите на цар Киро!

ВМРО предложи на министър-председателя Борисов парите на циганските барони да отиват в целеви фонд за образование на циганите. Предложението е по повод огласените намерения на правителството държавата да поема такси за детски заведения на социално слаби цигани. Позицията на ВМРО е, че това е дискриминация спрямо съвестните български граждани. Затова се предлага създаването на фонд „Вписване” – с всички активи, които държавата евентуално ще придобие в резултат на съдебно преследване срещу фигури на организираната циганска престъпност.

Подготвят поредната циганска привилегия

Заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки поиска изтегляне на законодателните предложения за улесняване на гражданската регистрация, предложени преди дни от Мая Манолова от БСП и Милена Христова от „Евророма”. В писмото си Ангел Джамбазки пише: „Любопитно е как, по направеното предложение на БСП и „Евророма”, ще се установява кой е платил сметките. Нищо чудно да станем свидетели на това как на един адрес се регистрират по 100 души с пет сметки за вода и също толкова - за електричество, които се препредават един на друг”.

„Това означава, че всеки, който ти плати сметката за ток, може законово да се регистрира в собствения ти имот без съгласието на собственика. Абсурдно е една квитанция да дава права на едно лице, каквито има и собственикът”, твърди заместник-председателят на ВМРО. „Ако предложеният проект бъде приет и добие силата на закона, то какво ще спре самонастанилите се цигани, регистрирани по постоянен адрес в имот частна собственост, да поискат да го придобият по давност?”, пита още Джамбазки.

ВМРО: какво, в крайна сметка, реши КСНС?

Според лидера на партията, Красимир Каракачанов, консултативният съвет би имал смисъл, само ако начертае план за действие за дългосрочна политика за циганските общности, като част от обща демографска политика. Вместо това видяхме поредно говорене за симптомите на проблема, вместо за неговите причини, обобщава Каракачанов.

Започна подписка за държавна политика по Циганския въпрос

Сред предложенията е реалното обвързване на социални плащания за деца със средата и образованието, които родителите им осигуряват,  използването на различни форми на общественополезен труд по модела на някогашните строителни войски, кактто и по-стриктно спазване на съществуващите законови разпоредби срещу незаконно строителство, скитничество, просия и т.н.

ВМРО: Оставка на правителството и спиране на кампанията

Оставка на правителството и спиране на предизборната кампания поискаха днес в декларация ръководителите на ВМРО – Българско национално движение. Предложенията са на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов и са по повод размириците в пловдивското село Катуница.

НСИ се опитва да скрие: България е с най-висок процент цигани в Европа

България вече е страната с най-висок процент циганско население в Европа. Това сочат окончателните данни от преброяването на населението, изнесени от Националния статистически институт (НСИ). Според тях, циганското население официално е 4,9 %.

От ВМРО обаче смятат, че реалният процент на циганите е много по-висок. Повече от 700 хиляди души са отказали да посочат етническия си произход в преброяването, а други 50 хиляди изрично са се вписали в графата „Не се самоопределям”. Това поражда сериозно съмнение, относно изнесената от националната статистика  етническа картина.

Центърът за демографска политика опроверга данните на НСИ от преброяването за Русенска област

Според преброяването за Русенска област циганският етнос е намалял с 1783 души. Но в същото време 2071 души не са посочили своята етническа принадлежност. Ако изнесените данни са верни, следва, че според тенденцията след около 40 години няма да има и един циганин в Русенско, което е абсурдно при високата циганска раждаемост.

Циганският въпрос има решение

ВМРО призовава обществениците и политиците да се въздържат от прахосване на бюджетни средства по безсмислени кръгли маси, конференции, семинари и прочее скъпо струващи, но малко ефективни медийни псевдо-интеграционни напъни. Управляващите трябва да се съсредоточат върху провеждането на спешните и необходими мерки за истинското вписване на циганите в българското общество.

Конкретните предложения на ВМРО за решаване на Циганския въпрос са...

ВМРО: бездействието на властта поражда радикалност

От години ВМРО напомня, че в България съществува Цигански въпрос и той е сериозен проблем на икономиката, образованието и демографията. Това не е въпрос на раса, етнос, обичаи и т.н. Това е преди всичко въпросът как ще се вписват занапред в обществото и стопанството все по-големите маргинализирани общности без образование и шансове на пазара на труда. Ние предлагаме конкретни решения на този въпрос от години.

ВМРО: раждаемостта е въпрос на сигурността!

Българското национално движение разполага с демографска програма „България 2050”, която предлага на различните управляващи у нас. ВМРО - Българско национално движение предлага конкретни мерки за въвеждане на облекчения за връщане на емигранти или заселване на представители на традиционната ни диаспора, увеличаване на средствата за фонда „Ин витро”, реално обвързване на социалните плащания за деца с образованието и възпитанието за ограничаване на безотговорната раждаемост и т.н.

Детските да се плащат на детските заведения, а не на родителите

ВМРО – Българско национално движение изпраща мотивирано предложение до Националния съвет за тристранно сътрудничество във връзка с идеята на управляващите детските добавки да се увеличат с 10 лв. от 1 юли тази година. Предложението на ВМРО е за изцяло нова философия на социалния модел у нас. Нека детските добавки се увеличат, но пари на ръка просто не трябва да се дават – нека предвидените детски добавки да отиват като директни персонални субсидии в детските кухни, ясли и градини, както и в училищата за учебници.

Циганите без привилегии!

ВМРО настоява за среща с министър Томислав Дончев, на която да представи своите предложения. Идеята на министъра чрез еврофондове да се облагородят гетоизирани райони в България, неселени предимно с невписани в обществото ни цигански общности, трябва да се развие в няколко ясни стъпки, които ВМРО нееднократно е предлагала.

На първо място - трябва да се облагородяват градски части, които се намират в рамките на градоустойството, а незаконните бараки и постройки трябва да бъдат премахнати. За ВМРО е неприемлива тезата под формата на облагородяване да се "узаконяват" цигански гета.

ВМРО: спрете спекулациите за „новини на ромски”

Фриволните изказвания на Борисов и последвалите искания на „Евророма” са игра с огъня и ВМРО ще се противопоставим на всякакви опити в това отношение. За пореден път премиерът Борисов си позволява съвсем нехайно да се изказва по въпроси, свързани пряко с демографското развитие на страната ни и бъдещето на несоциализираните общности.

ВМРО към министър Игнатов: Българчетата изчезват, ето какво да се направи

ВМРО изпрати на министър Сергей Игнатов своя проект за демографска стратегия „България 2050”. Поводът е вчерашното изказване на министъра, че за 48% от първокласниците у нас българският език не е майчин.

5+1 конкретни мерки за решаване на Циганския въпрос предлага ВМРО

Пет необходими и спешни действия и една дългосрочна политика предлага ВМРО на управляващите за начало на разрешаването на Циганския въпрос. Основното сред „петте мерки” е обвързването на всякакви форми на социални плащания за деца с образованието, което получават и средата, в която живеят. Това е начин за ограничаване на безотговорната раждаемост. Мерките бяха представени на пресконференция от ръководството на ВМРО. В нея участваха заместник-председателите на ВМРО Ангел Джамбазки и Костадин Костадинов, както и председателите на Организацията в София и в столичния район „Сердика” Васил Христов и Николай Дренчев...

ВМРО: Циганският въпрос е въпрос на национална сигурност

Ние от ВМРО смятаме, че самоизключването на циганските общности от системата на образованието, пазара на труда и обществото въобще е основен проблем на националната сигурност в много близка перспектива. При настоящите катастрофални демографски тенденции в рамките на десетилетия България ще изпитва огромни проблеми с мащабни несоциализирани групи. ВМРО няма да се умори да напомня, че у нас вече може да се говори за Цигански въпрос, който държавата се прави, че не забелязва. И ако не се намери решение за него, очакват ни етнически сблъсъци.
Министър-председателят трябва да разпореди компетентните органи цялостна ревизия за средствата на българските и на другите европейски данъкоплатци, похарчени за дейности по т.нар. „ромско включване”. След проверката, българските граждани заслужават да получат и ясна експертна оценка доколко тези средства са разходвани ефективно. Защото в последните десетилетия милиони потънаха в джобовете на „ромски лидери” без никакъв резултат.

България 2050 - проект за демографска програма

Анализ на демографската ситуация в България

По повод „Деня на ромите” - позиция на ВМРО

Утре е т. нар. Ден на ромите. Вероятно отново ще се заговори за „интеграция”, за „включване”, за „права” и прочее безсъдържателни клишета от дървения политически език. „Утрешният ден е хубав повод да си припомним, че днес, в условията на криза, сме свидетели на съвършено обърната социална справедливост. Стилизирано, тя звучи така: хора, които работят, са принудени да издържат хора, които дори раждат деца, заради социалните помощи. Работещите български граждани са принудени да плащат своя данък „цигани”. Макар и твърде далеч от вездесъщата политическа „коректност”, тази тежка констатация съдържа много повече загриженост към циганите от всичките ефектни, но празни фрази в стил „Ден на ромите”.

ВМРО: Демографската и образователната политика преди всичко

Правителството днес одобри мерки за изпълнение на Националната стратегия за демографско развитие на Р България. ВМРО няма как да не се радва на всяко усилие в посока на решаването на демографския проблем на България. Лошото е обаче, че по тези въпроси у нас няма обществено обсъждане.
ВМРО има своя демографска програма, която ние предложихме още преди години, защото днес българите са застрашени от изчезване и скоро ще бъдем малцинство в собствената си държава.Предлагаме на управляващите три конкретни мерки: създаване на условия за завръщане на български емигранти, включително и чрез данъчни облекчения; стимулиране на заселването у нас на етнически българи от традиционната диаспора; изработване на политика, стимулираща раждаемостта сред застрашеното българско население и спиране на всякакви помощи, подпомагащи безотговорното създаване на деца сред циганите.


ДЕЙСТВИЯ

На 1 октомври ВМРО започва подписка срещу бездействието на властта по отношение на циганизацията

ВМРО започна подписка за трайно решаване на циганския въпрос - 29 септември 2011

Красимир Каракачанов: Оставка на министър Цветанов! - 28 септември 2011

Арестуваният кандидат-кмет: Това не е българска, а циганска държава! - 27 септември 2011

Чия е тази държава? - текст от блога на Костадин Костадинов - 27 септември 2011

ВМРО: Онова, за което предупреждаваме от години, започва да се случва в Катуница - 24 септември

ВМРО предлага доброволчески отряди за решаване на етническите конфликти в Змейово

От ВМРО - Стара Загора предлагат доброволчески отряди да подпомагат органите на реда при разрешаване на конфликтите между българското и циганското население в село Змейово. Предложението беше отправено пред жителите на селото в навечерието на 6 септември, когато членове на ВМРО - Стара Загора отбелязаха 126-тата годишнина от Съединението на България.

ВМРО – Пловдив: Помощите на циганите да погасяват дълговете им за ток и вода

Помощите, които циганите получават, трябва да отиват за погасяване на дълговете им за ток и вода. Това заяви председателят на областния комитет на ВМРО в Пловдив Стефан Послийски. Той бе категоричен, че проблемът с неплащането на сметките за ток от страна на циганите е проблем на електроразпределителните дружества. Работа на общинската администрация обаче е да не позволява това да ощетява другите граждани, които са изрядни платци, допълни той.

Катуни в центровете на София и Варна

ВМРО вдигна барака пред сградата на Министерския съвет в столицата. Постройката от талашитени плоскости има двама новодомци с легла, простор, електромер и – разбира се – сателитна антена. Подобна временна постройка беше изградена и на централния площад във Варна.

Строим по примера на циганите, заявяваха днес заместник-председателите на ВМРО Ангел Джамбазки и Костадин Костадинов, които водят акциите в двата града. Двамата уточниха, че са подадени документи за адресна регистрация. След като циганите могат да строят безнаказано, ще го правим и ние, е становището на ВМРО – Българско национално движение.

ВМРО накара община Варна да си свърши работата, да се готви и Столична община

По-малко от десетина дни бяха нужни на варненското общинско ръководство да реагира с решение по сигнала на ВМРО за премахване на незаконни постройки в квартал „Максуда”. От днес с разрушаването на 5 незаконни сгради  започна разчистването на безразборното строителство на цигани в района на крайезерния път.

ВМРО внесе в деловодството на Столична община подписката с искане на местен референдум в Орландовци

Местната организация на ВМРО в района, съвместно с живущите там граждани, организира подписка по всички правила на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, за да задължи администрацията на всички нива от Министреския съвет до районното кметство да свършат служебните си задължения. Задължения, заради които получават трудови възнаграждения, формирани и от данъците на жителите на Орландовци, тежко потърпевши от циганския произвол и безотговорността и безсилието на властта.

4 хиляди са се подписали за референдум в район "Сердика"

Жители на столичния квартал "Орландовци" искат произвеждането на референдум в район "Сердика" за премахването на циганското гето в квартала. Ако каузата успее, това ще бъде първият местен референдум в София....

ВМРО - Стара Загора: Не трябва да се поощряват групови права на циганите

Напълно възможно е броят на циганите в Старозагорска област да е нараснал. Стара Загора е един от добре развиващите се градове в страната и заради по-големите възможности за препитание и работа, цигани от други области се заселват тук, заяви Кристиян Петков, председател на ВМРО в Стара Загора и член на националния изпълнителен комитет на Организацията. Становището му е част от позицията на ВМРО в Стара Загора, представена на пресконференция преди дни.

ВМРО във Варна продължава борбата срещу незаконното циганско строителство

Акцията на ДНСК за премахване на незаконни обекти не може да подминава незаконното строителство на цигански гета. Това беше тезата на ВМРО във Варна, изнесена на пресконференция вчера. Подали сме сигнал за незаконно строителство в района на циганския квартал “Максуда” съобщи регионалният организатор на ВМРО във Варна Стефан Соколов...

ВМРО ще построи протестно селище от цигански тип в центъра на Варна

ВМРО подготвя сигнал срещу незаконните постройки в ромския квартал “Максуда” във Варна...

ВМРО - Варна срещу "облагородяването" на циганската част на с. Каменар

На последната сесия на Общинския съвет бяха гласувани 3 милиона лева за облагородяване на района на село Каменар, но жителите му са против. Това обяви местната организация на ВМРО във Варна на специална пресконференция. По думите на областния координатор на ВМРО Стефан Соколов притеснението на жителите на село Каменар се крие в това, че там ще бъдат заселени нови цигански семейства.

ВМРО изнася урок по гражданство в цигански квартал

Столичният общински съветник и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки изнесе публична лекция пред ученици и представители на циганската общност в софийския квартал „Филиповци”.

Цигани разбиват блок. Поискал махане на гето

В нощта на 15 срещу 16 януари са разбити гаражите и мазетата на жилищен блок в столичния квартал „Орландовци”. Живущите в блока са в основата на започналата преди месеци подписка за местен референдум с искане за премахване на близкото циганско гето от незаконни постройки. По всяка вероятност става въпрос за своеобразна наказателна акция от страна на обитателите на незаконните постройки.

ВМРО събира подписи срещу гето в "Орландовци"

Подписка за премахване на незаконно изграденото циганско гето в столичния кв. „Орландовци" ще се събира през следващите три месеца. Това стана ясно вчера на среща на представители на ВМРО и жители на квартала пред читалище „Райна Княгиня"...

ВМРО иска среща с Борисов по Циганския въпрос

Официално писмо с искане за среща с премиера Бойко Борисов ще внесе ръководството на ВМРО в понеделник (4 октомври 2010 г.) в Министерски съвет. Желанието е свързано с изострящия се проблем, свързан с циганите в България.

ВМРО изпрати писмо до Европейската комисия с мерки за решаване на Циганския въпрос

Писмо до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу с предложение за решаване на Циганския въпрос внесоха членове и симпатизанти на ВМРО в представителството на Европейската комисия в София в 11 часа на 29 септември. Проявата на ВМРО е във връзка с провеждащото се заседание на Европейската комисия в Брюксел, на което отново ще бъде обсъден скандалът с изгонените от Франция цигани.

Демонстрация пред представителството на Европейската комисия заради Циганския въпрос

Членове и симпатизанти на ВМРО ще се съберат в сряда, 29 септември, в 11 ч., пред сградата на представителството на Европейската комисия в София на улица „Московска” 9, за да изразят позицията си за намиране на европейско решение на Циганския проблем.

ВМРО: Демографската криза се превръща в катастрофа

Сборник с научни доклади за демографската катастрофа представиха ВМРО и Инициативния комитет за провеждане на демографска политика в България. Книгата е резултат от научната конференция, посветена на демографската криза, която се проведе неотдавна в Русе.
Вече следва да говорим за демографска катастрофа, а не просто за криза. Ако демографските тенденции се запазят, до десетилетия българите у нас ще останат екзотично застаряващо малцинство, обобщи проблема председателят на ВМРО Красимир Каракачанов.

ВМРО: Кога институциите ще обърнат внимание на проблема с циганите?

ВМРО ще участва утре, 31 юли 2010 г. в шествието „Равни права, равни задължения” в отговор на покана на организаторите за подкрепа. Шествието е протест срещу безнаказаната циганска престъпност.

ВМРО осъжда циганската престъпност

Към ВМРО се обърнаха за подкрепа организаторите на утрешния протест пред Народното събрание с искане за справедливост по повод поредно брутално циганско убийство в София. Преди дни в „Овча купел” дребен скандал прерастна в яростен побой над 24-годишен мъж от страна цигани. Мъжът беше пребит до смърт.

Вода срещу труд е решението на проблема с циганските сметки в Сливен

Ползване на вода срещу труд. Това е предложението на представителите на ВМРО в днешната конференция за решаването на проблема с неплатените сметки за вода на циганите от квартал „Надежда” в Сливен.

ВМРО: Не използвайте циганите в политическите игри

Заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки заминава утре за Сливен, за да се запознае на място с проблема с водоснабдяването на града, както и с ескалиращата циганската престъпност.Вчера Джамбазки, който е и председател на общинската комисия по ред и сигурност в София, обяви плана си за премахване на гетата на бул. „Европа” и т.нар. Виетнамски общежития и заселването на обитателите им в бивши казармени райони извън града.

ВМРО в Пловдив срещу поредната циганска наглост

ВМРО - Пловдив излезе с декларация относно поредната циганска наглост. Ето текста й: В ранната неделна утрин спокойствието на пловдичани бе нарушено от поредния инцидент с циганска каруца в нашия град. Ние от ВМРО настояваме общинската администрация и органите на реда да засилят контрола върху този проблем и нарушителите да бъдат наказани с цялата строгост на българското законодателство. Ако виновните за този пореден екшън отново не бъдат наказани, ще бъде ясно за нас и за пловдивската общественост, че забраната за движение на каруци в Пловдив, просто няма да бъде спазвана.

Днес започна подписката срещу гетото във „Връбница”

Подписка за премахване на незаконното гето до последната метростанция в квартал „Обеля” започна днес. Началото бе дадено от членове на изпълнителния комитет от гражданите на район „Връбница”, заедно с представители на ВМРО, в присъствието на кмета на района Младен Младенов.

Подпиши се, събори гетото! ВМРО подема гражданска инициатива срещу циганската престъпност

Комитет от граждани на район „Връбница” заедно с ВМРО подемат гражданска инициатива за премахване на незаконното циганско гето, оформило се до последната спирка на метрото.


ИНТЕРВЮТА И АНАЛИЗИ

Ангел Джамбазки: Политико-циганската мафия извършва престъпна картелна дейност - 11 януари 2012

Симеон Костадинов за новата си книга „2011: Циганската война срещу нас“ - 10 декември 2011

Романо тхем*, бивша Република България - текст от блога на Ангела Джамбазки - 8 декември 2011

Вчера в Катуница, днес в Модерно предградие… - текст от блога на Ангел Джамбазки - 5 октомври 2011

Красимир Каракачанов: В България има райони, които не са подвластни на държавността - 4 октомври 2011

След Катуница - текст от блога на Ангел Джамбазки - 30 септември 2011

Костадин Костадинов: Ако държавата продължи да се прави, че проблем няма, в България ще има гражданска война - 29 септември 2011

А. Джамбазки: Ще премахна незаконния паркинг на депутатите и незаконните гета, ако стана кмет - 28 септември 2011

Костадин Костадинов: Протестиращите казаха това, което никой досега не смееше да изрази публично - 28 септември 2011

Кандидат-кметът А. Джамбазки: Ще премахна циганските гета в София, за да нямаме тук втора Катуница -  София има 40 хиляди цигани, десетки катуни, кучета, коне и прасета, вързани под прозорците на хората. И те не са там от времето на Адам и Аспарух и трябва да бъдат премахнати - категорично заяви кандитатът на ВМРО за кмет на София Ангел Джамбазки в предизборните дебати по БНТ... - 26 септември 2011

Красимир Каракачанов пред ТВ7: ВМРО има решение на Циганския въпрос от години - ТВ7 покани кандидат-президентът на ВМРО Красимир Каракачанов да коментира размириците в Катуница. В сутрешния блок на телевизията от мястото на събитието Каракачанов заяви, че очевидно държавата отсъства в този момент. Председателят на ВМРО отново призова предизборната кампания да се прекрати...- 26 септември 2011

Ангел Джамбазки пред БНТ: Властта няма волята да реши проблема с циганските гета вече 20 години

Държавната и общинската власт нямат воля да премахнат Виетнамските общежития в София вече 20 години и да решат проблема с циганското гето в столичния квартал „Красна поляна”.

Костадин Костадинов: Добруджа се обезлюдява и циганизира

Добричка област е на първо място по брой цигани на глава от населението. Само в две общини – областния център Добрич и Шабла, циганският етнос съставлява по-малко от 20%. Във всички останали общини циганите са над една пета от жителите. Българският народ е в състояние на безпрецедентна демографска катастрофа.

Социологът Михаил Мирчев: 50 % от раждаемостта ни е гето-раждаемост, тя ни връща в 13 век

За да се сравнявате с една Франция, трябва да сравните сравнимо население – френското население, което е над 8 клас, с българското население, което е над 8 клас и да видите каква е раждаемостта на едните и каква на другите. Иначе могат да ви обвинят всички в дискриминация. Въпросът е, че има цели градове, общини и райони, където хората са се върнали поради тази раждаемост в 13 век.

Някой си седи на топличко и чистичко в Европа и нека ни обвиняват. Това обаче винаги става на идеологическа основа, а ние се пържим на реалностите. После, българските и румънските цигани били лоши. Вие сега ли се сетихте, че били лоши, бе?! И ще искате да ги връщате от Франция, защото ви създават проблеми. А на нас не създават ли проблеми?!

Осама от махалата Изток, Пазарджик

Досега циганският въпрос беше преди всичко социален въпрос. Защото невписаните в обществото цигани са непосилно бреме за социалната система. И защото неграмотността и безработицата са преди всичко социални въпроси.

С навлизането на радикалния ислям в махалите и гетата циганският въпрос се превръща във въпрос на национална сигурност. Тук пак ще повторим дежурното – време е държавните мъже да си извадят главите от пясъка или там, където са ги наврели, да се вземат в ръце и да пратят ДАНС, прокуратура, полиция и прочее да проверят дейността на ислямистите. И на всички други сектанти, разиграващи си коня из държавата ни.

К. Костадинов: Държавата репресира българските семейства с деца, но поощрява циганската раждаемост

ВМРО настоява за спиране на социалните помощи за цигани заради безконтролната раждаемост, обяви зам.-председателят на Организацията Костадин Костадинов в Добрич.

Красимир Каракачанов пред Нова ТВ: България е на ръба на етническото си оцеляване

По думите му в икономически аспект към момента тези 800 хиляди цигани у нас са предимно хора, които ползват социалните фондове поради липсата на образование, което не желаят да получат. В България 1 и половина работещи осигуряват 1 неработещ.

"Представете си какво ще стане след 20 години", заяви Каракачанов. Според него е необходимо да се промени цялата структура на образователната и социалната политика, защото само след 20 години няма да има кой да произвежда пенсиите и парите за здравеопазване.

Ангел Джамбазки: Държавните комисии у нас са адвокати на монополистите и циганите

ДКЕВР е абсолютен слуга на монопола. Колкото до прокуратурата – мисля, че трябва да я натоварим с проверки и на тези комисии, които не работят в полза на обществото. Те бездействат. Аз сега съм решил да се срещна с представители от Комисията за защита от дискриминация и да им дам една обща сметка за вода от един блок, в който живеят и българи, и цигани. Входът, където живеят повече цигани, дължи 176 000 лв. за вода и никой не ги притеснява за нищо. Но пък гонят останалите граждани оттам за неплатени фактури от 30-40 лв. Е, българите там не са ли дискриминирани?! Любопитно ми е какво ще отговорят от тази комисия, която иначе е много състрадателна към всеки циганин и всяко бездомно болно куче.

А. Джамбазки по повод Деня на ромите: Преди лъжицата има лопатата

Всички в България трябва да знаят, че имат еднакви задължения за правата, за които претендират, заяви той и изрично подчерта, че „преди лъжицата има лопатата."

Джамбазки изтъкна, че основните причини за това циганите да не са вписани в обществото са липсата на образование, липсата на установени трудови навици, както и тяхната „привързаност" към това да живеят на социални помощи.

За кого са детските надбавки?

За всички у нас е ясно, че циганската общност е превърнала правенето на деца в бизнес. Този срамен бизнес трябва да бъде прекратен, но за да се случи това, е нужна изцяло нова философия на социалния модел у нас. Пари на ръка просто не трябва да се дават – нека предвидените детски добавки да отиват като директни персонални субсидии в детските кухни, ясли и градини, както и в училищата (за учебници).

Ангел Джамбазки: Циганите дискриминират съвестните български граждани

По повод на предложението на партия ДРОМ да бъдат въведени квоти за циганите в държавните институции, зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки заяви в сутрешния блок на Нова телевизия: "Идеята за квоти е крайно несъстоятелна. Тя предполага, че едни хора са недостатъчно качествени, за да си постигнат сами успех и трябва да им се даде възможност да получат нещо като привилегия".

Ангел Джамбазки пред БТВ: Цигани от цялата страна прииждат в гетата в София с надеждата да получат нещо от общината

Репортаж на БТВ разказа за побоищата и кражбите, които съпътстват ежедневието на столичани от квартал „Люлин”, които живеят в съседство с циганското гето на бул. „Европа”. БТВ потърси за коментар зам.-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки.

Би Би Си обяви България за циганска държава още през 2007 г.

България е известна най-вече с това, че тук живеят много цигани. В тази страна те са около половината от населението. Това казва авторът на филма "Източна наслада". Филмът е още от 2007 г., дори е показван на екран в България по време на София филм фест през 2008 г.

Ангел Джамбазки пред „Монитор”: Проблемът с циганските гета може да се реши на принципа “първо лопата, после лъжица”

Според мен предложението жилищата на циганите да се узаконят е неприемливо. Не може някои хора да имат привилегия заради произхода си. Това директно дискриминира всички останали български граждани, които по някакъв начин са били санкционирани от държавата за нарушение на Закона за устройство на територията.

Държавна дискриминация срещу българските граждани

Омбудсманът на републиката (омбудсман – нелепа чуждица, на български това ще рече „обществен посредник”) излезе от летаргията на безсмисленото си преживяване на топла държавна службица и предложи незаконните цигански бараки в национален мащаб да се узаконят ?!

Ангел Джамбазки: Безплатните къщи за циганите ще провокират общественото недоволство

Въпросът с интеграцията на циганите изисква много по-отговорно и държавническо решение. Трябва най-напред да се започне от образованието, което все пак е безплатно и задължително. Има десетки програми, които подпомагат децата без големи финансови възможности. Затова мотивът, че циганските семейства нямат пари, за да изпратят децата си на училище, не е аргументиран. Да не говорим, че много от тях предпочитат детето им да не е в клас, а на кръстовището да проси. Затова циганите трябва да разберат, че образованието е ценност. Трябва да придобият трудови навици, а това може да стане, след като им се дават пари само за свършена работа. Сегашният модел със социалните помощи не е правилен.

Новини на цигански? Пълна глупост и/или опасно нехайство

Идеята е вредна и опасна, защото противоречи на самата идея за вписване на несоциализираните цигани в българското общество. За да преодолееш едно социално разслоение, трябва да се постараеш да заличиш причините за него. Една от основните причини за липсата на социализация, за самоизолацията и отпадането на циганските общности от снагата на българското общество е невладеенето на български език. Както прочее призна и образователният министър. Защото незнанието на български език почти сигурно означава отпадане на един човек от образователната система и пазара на труда. Повече от очевидно.

Пускането на новини на „цигански” (при цялата обоснована по-горе гротескна абсурдност на тази идея) още повече ще отдели, ще капсулира, ще затвори циганските общности.

С право на бъдеще като 12-годишна майка в гето

Нашата държава е безкрайно двулична. Има закони за защита на децата, но спрямо малцинствата не се прилагат. Има закони против педофилията, но спрямо малцинствата не се прилагат. Какво да очаква от живота едно дете, подтиквано от роднините си да забременее на 12 години? С какъв морал твърдим, че сме цивилизовано и хуманно общество, ако си затваряме очите пред престъпления срещу деца? Защо прокуратурата немее пред този брутален рецидивизъм?

48% от българските първокласници говорят турски или цигански

„Ще ви кажа един факт – в момента сред първокласниците 48% от българските ученици майчиният им език не е български. В такава среда живеем вече.“
Това съобщи просветният министър Сергей Игнатов.

Катун-ленд

Министърът Дончев оповести нов „пилотен” проект за строеж на жилища за циганите. С пари от ЕС. 10 милиона на първо време. На пръв поглед в тромавата държавна мисъл нещо се е попроменило. В посока на това да се спре безсмисленото и неефективно изливане на грешни пари в бездънната каца, наречена „циганска интеграция”(или лицемерното „ромско включване”, ако предпочитате псевдо-либералната терминология).

Но това само на пръв поглед. Видима е очевидната заемка, която министърът прави от предложенията, направени във ВМРО-вските позиции по Циганския въпрос – като например, циганите да положат собствен труд, за да изградят домовете си; да бъдат използвани терените на бивши военни поделения, за да се премахнат най-тежките и проблемни за околните българи цигански гета като Виетнамските общежития. Което е добре.

Екстериториалност

Текст от блога на Ангел Джамбазки. Ще рече правото и възможността за едно лице или група лица да не се съобразяват със законодателството на страната, на чиято територия пребивават. С такъв странен статут се ползват в България барбекюто на Доган и циганските гета. Нито в гетата, нито в двора на Доган българската държава смее да влезе. Дори с полиция. И когато го прави с видимо нежелание, отново е свързано с пазарлъци и гледане в земята.

Апокалипсис сега

Текст от блога на Ангел Джамбазки. Или „Мила Родино” vs „Джелем, джелем”. През 2050 г. това ще е изборът. По-скоро, през 2050 г. този избор ще е приключил в полза на известната циганска чалгия. Статистически, демографски, национално, географски – всякак. Българската държава няма да съществува. Поне не такава, каквато я познаваме.

Цигански работи или голямото ромско „включване”

Текст на Красимир Богданов – общински съветник от ВМРО. Вече няколко години живеем в „Десетилетието на ромското включване”. А може би по-правилно е да наречем последните 20 години в България – голямото ромско изключване.

Циганска държава или държава на циганите

Текст на Ангел Джамбазки, зам.-председател на ВМРО. След 20 години на „интеграция” и държавна безотговорност в огромната си част циганите в България са неграмотни, безработни, озлобени, незачитащи държавната власт и суверенитет, живеещи по собствени родово-общинни правила, а гетата, които обитават, са заплаха за собствеността и живота на околните българи. Примери – колкото искаш. От центъра на София до най-затънтената селска махаличка – този структурен за държавата проблем вече не може да бъде прикриван, въпреки щраусовата политика на „отговорните” в държавата фактори. Държавата постепенно се разпада по този признак. Засега обществено, но следващия етап е и териториално…

Красимир Каракачанов: Докато има гета, няма да има интеграция

Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО, пред Агенция “Фокус”.

Фокус: Г-н Каракачанов, успя ли Франция да интегрира ромите си или точно, защото не успя, ги връща в България и Румъния? Красимир Каракачанов: Явно не са успели. След като циганите от България и Румъния вместо да се интегрират към европейския начин на живот, започнаха да циганизират Франция, явно не са успели, но не знам дали са и полагали усилия в това отношение, тъй като циганите от Българи и Румъния, които са във Франция или на други места в Европа, не повече от 10% от тях отиват, за да си търсят някаква почтена работа.

Красимир Каракачанов: Това, което направи Франция с циганите, е добро

Това, което направи Франция е добро, защото показа, че проблемът с циганите е сериозен, каза в интервю за Агенция “Фокус” Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО, по повод коментарите във френската и българската общественост за експулсирането на цигани. По думите му – в подобни „клоунади” потъват много пари. „Така покриват едни пари. Те се крадат от едни чиновници по европейските институции, от разни техни ортаци в България, в Румъния, в Словакия, Чехия и т.н., които са направили някакви псевдоправозащитни организации или там псевдоинтегриращи организации за циганите. Тези пари потъват в разни джобове. Те не отиват по предназначение. Фактът, че Франция започва да ги гони, е показателен, че проблемът с циганите не е проблем само в България и Румъния, а е проблем в цяла Европа. И този проблем трябва да бъде решен със сериозни мерки, а не с разни мероприятия от рода на Хилядолетието на включването и ала-бала други гръмки неща, по които се харчат десетки и стотици милиони, а ефектът е малко повече от нула”, смята той.
По думите му – в България, докато има гета, няма да има интеграция на ромите.

Назад към Индия

Текст от блога на Костадин Костадинов. Трябва да се даде възможност на циганите да се приберат у дома. Там, откъдето са дошли в Европа преди 500 г. И тази възможност трябва да се предостави от Европейския съюз, защото проблема с циганите вече е европейски, не само български. Той впрочем никога не е бил само български, подобна е ситуацията с този етнос в почти всички европейски държави, но най-вече в Румъния, Словакия и Унгария. Радикалния проблем изисква радикално решение и то е завръщането на циганите в Индия.

Чисто битово клане

Текст на Ангел Джамбазки, зам.-председател на ВМРО. В неделя в София, на границата между Факултета и Овча купел тълпа от поне 50 цигани, въоръжени с брадви, колове и вили, нападна трима българи в двора на къщата им и закла 25-годишния Боби Райнов. Чисто битово. С брадвите. Това не е расистко или етническо убийство. Расистко е българин да се възмути в градския транспорт, че контрольорите подминават циганите мълчаливо. А те ги подминават, за да не получат някоя брадва в тила. Чисто битово. Този възмутен българин е расист и ксенофоб.

Изчезващите български общини

Материал на студента по политология Петър Михайлов, в който е приведена прегледна картина на данни от националната статиска на демографските изменения у нас

Събудете се, изчезваме! (из блога на Костадин Костадинов)

В България израстна едно поколение, което не знае български, има самочувствие на собственик на държавата (или поне на родното село, град или област засега...) и няма търпение да заеме мястото на все още доминиращия български етнос. И най-важното - хората от това поколение се размножават със скоростта на вирус, попаднал във възможно най-гостоприемна среда. С тези темпове на демографска експанзия след не повече от 20 години българите ще сме малцинство в държавата на циганите. Колкото по-бързо го осъзнаем, толкова по-добре. Защото ако не вземем мерки, много скоро цялата преса ще бъде пълна само с такива новини, като днешните. И няма какво да се лъжем, съвсем скоро ще трябва да си отговорим на въпроса - ние или те?

Българите сме мълчаливи съучастници в едно групово самоубийство според Костадин Костадинов

Пред демографска катастрофа сме. През 2050 г. в България българите ще са екзотично малцинство. Това заявиха на пресконференция в БТА проф. Трендафил Митев, проф. Петър Иванов, зам.-председателят на ВМРО Костадин Костадинов и Искрен Веселинов.

19 май 2011

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *