Токът за бита скача със 113 % до 2020 г.

Токът за бита скача със 113 % до 2020 г.

06 юли 2012  |   0 коментара

Източник: Дир.бг

България е единствената страна в Европа, в която има монополен електро-и газов пренос, твърди Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара.

През 2013 г. предстои голям ценови удар в енергетиката и обществото не е подготвено за него.

Това заяви изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев. По думите му трябва да се преразгледа националната енергийна стратегия. Внезапната смяна на цените създава несигурност за бизнес средата.

Ние ставаме най-енергоемката страна, с най-ниската производителност на труда, допълни Данев.

След шоковото повишение на енергията ще се повишат и цените във всички сектори, защото пазарът ще реагира превантивно на изненадващия скок на цената на тока. Няма отрасъл, в който да няма енергия, коментира сутринта пред БНР шефът на БСК.

Миналата седмица стана ясно, че цената на тока ще се повиши с 13%, вместо заплануваните 10%. Обяснението от ДКЕВР бе повишеното изкупуване на количества електроенергия от ВЕИ, които се плащат от НЕК на преференциални цени. Последваха протести от опозиция, синдикати и работодателски организации. Според тях тази цена не само ще удари пряко семейните и фирмени бюджети, но и ще доведе до повишение на цените на стоките.

По данни на БСК за периода 2015-2020 г. при сегашното развитие на ВЕИ цените ще нараснат с 58% за индустрията и 113% за населението (за реална, а не субсидирана цена). До момента надбавката за зелена енергия е нараснала с 300%, за кафява енергия (на основата на когенерация) - със 170%. Повече от 10 години промените в енергетиката не са в подкрепа на технологичния прогрес, продължи Данев.

Според Данев България е единствената страна в Европа, в която има монополен електро-и газов пренос, а самата енергетика консумира 13% от енергията. Корпоративна политика ние наричаме корпоративният колониализъм, коментира още изпълнителният председател на БСК.

Според икономическия министър Делян Добрев, бизнесът трябва сериозно да се обърне към енергийната ефективност, като това би могло да направи стоките им много по-конкурентноспособни на външните пазари. Държавата е отделила достатъчно пари за това, а някои фирми от тежката промишленост вече са проявили интерес, похвали се министърът.

Отношението между крайно потребление на енергия към брутното вътрешно потребление се колебае между 46-50% при средно потребление на ЕС 65%. Две трети от първичната енергия се ползва за производството на електро - и топлоенергия, загубите за преобразуване достигат до 70%. Според изпълнителния председател на БСК договорите, които са подписани с някои централи, ги стимулират да повишават себестойността си, защото те имат фиксирана тарифа на печалба.

Като ефект от увеличението на цените след 1 юли 600 млн. лв. ще се вкарат в система, която не е ефективна, 330 млн. лв. ще постъпят само в енергийните системи, заяви Данев. Положението е много деликатно и опасно за индустрията, която е в основата на развитието на страната.

Нашите конкуренти в Европа – Полша, Румъния, Испания, Италия - работят с много по-ниски цени, отколкото ние, каза Политими Паунова от Българска асоциация на металургичната индустрия. В тези страни има въведени мерки за облекчаване на цената за енергия на секторите от индустрията, които имат голямо влияние върху БВП, поясни тя. Според Паунова въпросните 600 млн. лв. могат да доведат до 1.5 млрд. лв. загуби, ако фирмите решат да съкращават работници и разходи, за да контрират разходите за енергия.

7 юли 2012

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *