Съвременници на тогавашните футболни срещи за филма от Р Македония „Трето полувреме“

Съвременници на тогавашните футболни срещи за филма от Р Македония „Трето полувреме“

14 ноември 2011  |   0 коментара

Репортаж на БНТ и Боряна Каменова показва истината за филма на реж. Дарко Митревски от Р Македония „Трето полувреме“.  Във филма футболният отбор на Македония губи служебно от ФК „Левски“ с внушението, че българските окупатори не са могли да позволят да загубят от македонците. Репортажът обаче показва научно и обективно гледните точки на очевидец на тогавашните мачове, на последния жив играч от ФК „Македония“, както и на доц. Пламен Павлов.

В действителност  ФК „Левски“ и ФК „Македония“ играят общо 4 срещи и само при първата отборът на Македония губи служебно, като тази среща не е решаваща за финалите.

Филмът заклеймява и българската власт за Холокоста. „Ние не може да имаме вина за депортирането на евреите от Македония, защото тя е окупирана от Германия, а България само администрира тези земи“, споделя доц. Пламен Павлов.

В интервю за режисьора на „Трето полувреме“ последният жив играч от тогавашния отбор „Македония“ разказва: когато сърбите дошли, закрили отбора им, а когато българите дошли, казали да си направят местен отбор и да го кръстят както си искат, защо не и „Македония“.

В коментар за българската реакция към филма „Трето полувреме“, режисьорът Дарко Митревски споделя: „Българите завиждат, че филмът вероятно ще спечели „Оскар“.

Видеоматериал от репортажа може да гледате тук.

14 ноември 2011

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *