Сърбия засилва антибългарската си политика

Сърбия засилва антибългарската си политика

01 февруари 2011  |   0 коментара

Демократичният съюз на българите (ДСБ) в Босилеград изразява загриженост и тревога от продължаващия натиск срещу длъжностни и други лица от българска народност, които настояват за прилагане на правата на българското малцинство в сферата на образованието, вероизповеданието, служебната употреба на българския език и писмо и свободна изява на българска принадлежност. Това се посочва в отворено писмо на ДСБ, разпространено до медиите.

От постъпилите оплаквания и документи се вижда, че този натиск се увеличава, след като ДСБ, КИЦ „Босилеград” и частни лица през 2010 г. са предоставили документи за нарушаване на правата на българското малцинство на еврокомисаря по разширението на ЕС Щефан Фюле, както и след становището на ЕС по отношение на  напредъка на Сърбия за еврочленство, според което в западната ни съседка има  проблеми с изучаването на български език в училищата.

Симптоматично е, че натискът срещу директорката на гимназията „Св. Кирил и Методий” в Цариброд Снежана Симеонова се увеличава, след като под нейно ръководство за две години са открити четири паралелки на български език. Сръбският просветен министър през 2010 г. не е дал съгласието си за работа на паралелките с по-малко от 15 ученици, а общинският и републиканският просветни инспектори не са контролирали дали се провежда обучение на български език, а са наложили мерки срещу директорката, тъй като е участвала с преподаватели и ученици на обучителен семинар в България за усъвършенстване на българския език и тенденциите в европейското образование. Същевременно, срещу Симеонова определени лица и „синдикални представители” пишат клеветнически доноси и оплаквания до държавните институции, в които я обвиняват за участие на семинари по европейски програми в България, контакти с българското просветно министерство, протежиране на преподаватели, завършили образованието си в България, организиране на ученици да следват в българските университети и оспорват квалификациите на преподаватели, завършили в България.

ДСБ преценява, че натискът срещу Симеонова има за цел да сплаши и разколебае преподаватели, родители и ученици, които искат да се образоват на български език. Тревожно е, че общинските власти, българските малцинствени партии ДПБ и ПБС, неправителствените организации в Цариброд и особено Националният съвет на българското малцинство досега не са се произнесли по случая, с цел запазване и насърчаване на проявените желания за образование на български език.

След оплакването на отец Йоан от Босилеград до еврокомисаря по разширението Щефан Фюле през лятото на миналата година Сръбската православна църква засили компроматната война срещу него и го заплаши с разлъчване, ако не се откаже от богослужението на български език, като го обвини в непослушност и финансови нарушения. Светият синод на БПЦ не го защити от тази клеветническа кампания.

Демократичният съюз на българите призовава властите в Сърбия и България, правозащитните организации, медиите и европейските институции да следят и реагират в случаите, когато се нарушават правата на българското малцинство с цел насърчаване на процесите на демократизация и преодоляване на досегашната великосръбска политика на асимилация на българите в Западните покрайнини.

1 февруари 2011

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *