Спорните промени в Закона за горите минаха без възражения в комисиите

Спорните промени в Закона за горите минаха без възражения в комисиите

13 януари 2012  |   0 коментара

Източник: „Дневник“

С 8 гласа "за", няколко "въздържал се" и нито един "против" депутатите от парламентарната комисия по местно самоуправление днес приеха на първо четене поправките в Закона за горите. Малко по-рано промените бяха одобрени и от колегите им от комисията по околна среда.

Обсъждането на проекторазпоредбите беше втора точка в дневния ред на комисията по местно самоуправление. След дискусията по първата – поправки в Закона за ветеринарномедицинската дейност, обаче част от депутатите напуснаха заседанието. Сред тях бяха Хасан Хаджихасан и Янко Янков от ДПС, както и Стефан Господинов и Стефан Дедев от ГЕРБ.

Милена Христова от левицата посочи, че спорната поправка, облекчаваща режима за изграждане на ски лифтове и писти, на практика класифицира ски курортите като инфраструктура от обществена необходимост, каквато те не са.

Поправката предвижда писти и лифтове вече да се правят без терените да се изключват от горския фонд, с право на строеж. "Духът на правилото, което урежда отстъпването на право на строеж в горите (чл. 54) е, че то се прилага за строежи от обществена необходимост – стъпки на електропроводи, депа за отпадъци, гробища и т. н. Сега със ските се правят притурки, които в разрез с духа на закона", каза тя.

Христова посочи, че  например строителството на възобновяеми енергоизточници в горите - фотоволтаични и вятърни централи, не се ползва с подобно облекчение. Според нея, ако ски курортите получат такова облекчение, инвеститорите във ВЕИ също могат да поискат:"Отвори ли се кутията на Пандора, възможностите за облекчения ще станат много".

Асен Гагаузов от БСП  пък попита защо правителството бърза с приемането на тези промени, при положение, че може трайно да уреди ситуацията със ски-курортите на публична държавна земя като природните паркове чрез Закона за концесиите. Поправките бяха поискани от фирма "Витоша ски", която е собственик на всички лифтове в планината над София. В края на миналата година фирмата спря съоръженията и заяви, че няма да ги пусне, докато държавата не направи тези поправки в закона, защото при настоящото положение има "обективна законова невъзможност" да работи.

Преди гласуването председателят на парламентарната комисия Любен Татарски (ГЕРБ) подкани депутатите да подкрепят новите законови текстове, като повтори вече популярния паралел с Австрия, където има 22 000 км ски писти и това не създава проблеми, докато в България пистите са едва 200.

След заседанието зам.-председателят на агенцията по горите Красимир Каменов обясни, че поправките, поискани от "Витоша ски", всъщност не са й необходими, за да пусне лифтовете и да започне ски-сезона, а са й нужни за други цели. Сега тя няма дългосрочна сигурност за ползването на пистите в планината, защото по настоящия закон това трябва да става с наем година за година, каза Каменов. Една от поправките ще даде на фирмата възможност да ги ползва за срок до 10 години срещу 20 % от стойността на терените.

Зам.-шефът на агенцията по горите каза, че очаква "Витоша ски" да кандидатства за това право веднага след като бъдат приети поправките в закона и то ще й бъде учредено бързо. По думите на Татарски, законопроектът може да мине през пленарната зала на Народното събрание най-рано в края на януари – началото на февруари.

Ако законопроектът бъде приет, кандидатствайки за ползване на пистите, "Витоша ски" вече ще може да кандидатства и за право на строеж на нови лифтове и влекове в планината, както и на писти, които вече ще се броят за строеж. Тя ще може да кандидатства и за подмяна на настоящите лифтове и влекове, които сега може само да ремонтира. За целта обаче фирмата ще трябва да има одобрен от Столична община подробен устройствен план (ПУП), съгласуван от министерството на околната среда, защото Витоша е защитена територия (природен парк).

Освен това ще трябва да бъде променен планът за управление на парка, тъй като сега действащият (до 2014 г.) не позволява строителство на нови съоръжения за ски извън вече съществуващите.

Водещата парламентарна комисия по законопроекта е земеделската, която ще го дискутира следващата сряда. Четвъртата комисия, през която трябва да мине, е тази по вътрешна сигурност, след което ще влезе за първо четене в пленарна зала.

13 януари 2012

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *