Сондажите за шистов газ виновни за две земетресения във Великобритания

Сондажите за шистов газ виновни за две земетресения във Великобритания

03 ноември 2011  |   0 коментара

Текст от рубриката „Зеленото е родолюбие“

Сондажите за шистов газ в северната част на Англия твърде вероятно са причина за земните трусове в района през април и май тази година, заключава експертен доклад, цитиран от АФП.

Твърде вероятно е операциите за разбиване на земни пластове, осъществявани от британската компания "Куадрила" (Cuadrilla), да са предизвикали установените сеизмични реакции поради комбинация от фактори, свързани с геоложкото естество на обекта и налягането на инжектираната вода под земята, се посочва в доклада на европейски експерти.

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА:

ВМРО: Добивът на шистов газ крие опасности за хората и природата (ОБЗОР)

В крайбрежния район Ланкашър в североизточната част на Англия на 1 април и на 27 май бяха регистрирани земетресения с магнитуд 2,3 и 1,5 по Рихтер.

Много природозащитни организации тогава посочиха като причина за тях сондажите на "Куадрила" в местен кладенец.

Това принуди компанията да поръча експертно проучване по въпроса след консултация с британското министерство на енергетиката.

При сондажите е била използвана спорната техника с хидравлично разбиване, която се състои в разбиване на скалата на голяма дълбочина със смес от вода и химически продукти, впръсквани с голямо налягане, за да се извлече въглеводородът.

Съчетанието от специфични геоложки характеристики в обекта е рядко и не би трябвало да възникне в бъдеще при други сондажи, предполагат все пак експертите.

Според тях най-лошият евентуален сценарий е трус от 3 по Рихтер.

Впръскванията на вода, обаче, се извършват на 3 км под земната повърхност, което намалява значително риска от трусове с магнитуд над 3 или по-малко да се отразят на повърхността, добавят експертите.

Те все пак съветват "Куадрила" да постави съоръжения за измерване на сеизмичната активност на изследваните подземни слоеве.

Компанията обяви в края на септември, че след първоначалната сондажна кампания оценява на 5,660 трилиона куб.м резервите от шистов газ в басейна на Ланкашър - колкото са доказаните резерви на Венецуела.

Това число бе посрещнато с доста голям скептицизъм от анализаторите в сектора, според които само незначителна част от тези резерви са годни за експлоатация.

Разрешението, дадено на компанията "Шеврон" да прави проучвания за наличието на шистов газ в региона на Добруджа, изправя местните жители пред потенциално далеч по-голяма опасност – подпочвените води да бъдат трайно и фатално замърсени.

При използваната технология за сондиране - "хидравлично разбиване", в земята се вкарват около 600 химикала и химични съединения, повечето токсични или канцерогенни, пише Свилен Георгиев за Vesti.bg.

Изночник: Вести.бг

3 ноември 2011

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *