Скопски експерти: Македония е прицел на „специална война“

Скопски експерти: Македония е прицел на „специална война“

18 април 2012  |   0 коментара

Експерти по сигурността от Р Македония коментират пред медии, че убийството на петимата край Смилковското езеро е класически терористичен акт, чиято цел е да дестабилизира Р Македония. Мненията на експертите са обобщени от електронната медия „Е-репортер“.

Лидерът на Демократичния съюз и бивш полицай № 1 в Р Македония Павле Траянов заявява пред скопската телевизия „24 вести“, че този терористичен акт се случва в рамките на цялостното решаване на косовския въпрос. С терористичния характер на убийството се съгласява и д-р Биляна Ванковска от Института по безопасност, отбрана и мир.

Поръчителят на терористичния акт е обмислил добре сценария за убийството – мястото, деня, наелектризираните междуетнически отношения предизвикват лавинообразен ефект, заявява д-р Ванковска през скопския вестник „Вест“. Според нея целта е дестабилизация на държавата, в резултат на която да се принуди Р Македония на дипломатически отстъпки. Във всеки случай това е сериозен удар срещу Македония. В очите на света Р Македония сякаш е в гражданска война, категорична е Ванковска.

Според Павле Траянов убийството на петимата ще бъде с по-тежки последици, отколкото опита за атентат срещу Киро Глигоров.

Няколко македонски анализатори коментират петорното убийство пред сръбски медии. Според един от тях – бивш началник на тайната комунистическа югославска полиция УДБА – това е част от сценария за „Велика Албания“. Може да прочетете оригиналната статия тук.

Престъплението е само началото на действията, които ще последват през следващите месеци – ще назрява подготовката за промяна на границите на Балканите с цел да се реализира идеята за създаване на Велика Албания. Това отбелязва Иван Бабановски, бивш шеф на УДБА, за сръбския "Вечерни новости". Според него, такива инциденти са се очаквали, тъй като на някои "очевидно много им се бърза".

Според професор Йове Кекеновски пък е очевидно, че недоверието и враждебността между македонския народ и албанското малцинство са много големи.

Очевидно албанците искат да живеят в етнически чиста държава и тези инциденти произтичат именно от великоалбанските планове, смята Кекеновски.

Според Марсел Биляли обаче идеята за "Велика Албания" няма нищо общо с убийствата. Той е на мнение, че става дума за криминализиране на обществото и "лошо водене на политиката в Македония".

18 април 2012

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *