Шамар за македонизма в навечерието на 20-годишнината от независимостта на Р Македония

Шамар за македонизма в навечерието на 20-годишнината от независимостта на Р Македония

08 септември 2011  |   0 коментара

На 8 септември Република Македония празнува 20-годишния юбилей на своята държавност и независимост. България бе първата страна в света, която я призна, при това под нейното конституционно име, след успешния Референдум за независимост, състоял се на тази дата през 1991-ва.

В навечерието на 20-годишния юбилей две нови книги от известния вече и у нас писател и публицист от Р Македония Младен Сърбиновски излязоха на българския книжен пазар и удариха звучен шамар на македонизма. „За македонистичните работи” е сборник с есета и е реплика към „За македонцките работи” на небезизвестния Кръсте Мисирков, един от радетелите на т.нар. македонски книжовен език. "За македонистичните работи" на Сърбиновски е дълбок анализ на причините, поради които днес Р Македония е на балканската опашка в икономическо и дипломатическо отношение, но и романтичен поглед към някои български реалии, за които сякаш сме загубили сетива. Есето му "Славейкова България" е най-яркото доказателство в това отношение.

Втората книга е роман, издържан в най-добрите традиции на литературното творичество. Нарича се „Шашма” и по думите на самия Сърбиновски става дума за един истински антропологически роман, в който може да се види или изживее, посредством образите на романа, съдбата на мнозинството от населението по течението на Вардар. Той е населен от исторически личности и събития, а през призмата на обикновения човек се интерпретира съдбата на хората в региона и на отношенията им с останалите отвъд техните граници български предели. Появяват се Александър Караджорджевич, Ванчо Михайлов, Владо Черноземски, цар Борис и още много действителни лица, преплетени в романното повествование.

Младен Сърбиновски е роден в 1958 година в положкото село Вруток, край което се намират изворите на Вардар. Той учи социология във Философския факултет на университета „Свети Кирил и Методий” в Скопие. Влече го обаче журналистиката и писането на книги. Започва работа в Македонската телевизия като новинар в редакцията за наука до 2000 година, когато става директор на Народната и университетска библиотека „Свети Климент Охридски”. Година по-късно става заместник генерален директор на Македонската телевизия. В 2002 година отново се връща в новинарството, но този път в сектора изследване и развитие на Македонската телевизия, което е понижение заради книгите, които междувременно пише и издава и заради позициите му, определяни в Македония като „пробългарски”. А това е голям грях, който се наказва особено сурово.

Всъщност Сърбиновски е автор на няколко книги: „Година от 13 месеца“, „Крали Марко“, „Хитър Пейо“, "Македонските авгиеви обори", „Македонският Фауст“. В тях той последователно отрича постулатите на македонизма и показва българските корени на македонците и измислените основи на македонската нация. От 15 май 2010 г. е един от водещите на предаването „Облаче ле бяло” на телевизия СКАТ.

За Сърбиновски у нас се заговори повече, когато той пожела да замени българката Спаска Митрова в затвора „Идризово”. „Аз съм готов да излежа 3-месечната присъда на Митрова, а тя да бъде с детето си”, каза дословно той, когато  започна сагата Митрова.

Самият Сърбиновски също е трън в очите на властимащите в Македония. Въпреки че е бил неведнъж малтретиран по всевъзможни поводи, които в Македония не е трудно да се изфабрикуват, въпреки че е бил изхвърлен от работа и станал най‒атакуваната личност в Македония, писателят твърди, че може да се сметне за чест, че в Македония той не е взел никакви награди за литература, че негови драматургични текстове са изваждани от репертоарите на театрите.

Романът „Шашма” е издадена от изтъкнатото университетско издателство “Св.Св.Кирил и Методий“ от Велико Търново и вече е на книжния пазар за познавачите на историята, ценителите на високата литература и за всички читатели, които искат да научат истината за “бурето с барут”, което все още дреме на Балканите. “За всички тези над 150 години тайно се работи по проекта за фабрикуване на истории и нации, но сега с цялото завземане на властта в ръцете на ВМРО-ДПМНЕ, дойде време той да стане и официална държавна политика. И с него, и с тази антиевропейска стратегия Р Македония в момента е най‒изолираната държава”, казва аналитично Сърбиновски, който все пак вярва, че неговите книги са “малка утеха в тази наша всеобща катастрофа”.

8 септември 2011

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *