Събирачите на дългове са обикновени рекетьори – законът да ги забрани

Събирачите на дългове са обикновени рекетьори – законът да ги забрани

10 октомври 2012  |   1 коментар

Темата за новите рекетьори или т.нар. събирачи на дългове коментира юридическият съветник на ВМРО Карлос Контрера в „Отзвук от деня“ по Нова българска телевизия.

От името на ВМРО изпратихме сигнал до прокуратурата относно дейността на събирачите на дългове.

Акцентът, който искаме да поставим е към вземанията на задължения на гражданите към мобилните оператори и комуналните дружества. Основното, което притеснява ВМРО, е разпространението на лични данни, както и нерегламентираността на дейността на фирмите – събирача.

Контрера посочи, че през последните месеци проблемът ескалира и от партията проучват въпроса от началото на лятото. Директно при нас идват граждани, търсещи съдействие, тъй като са притискани от фирми – събирачи на задължения. В София голям проблем има с монополиста „Софийска вода“, задълженията към когото се прехвърлят към фирмите – т.нар. „колектори“, и се започва с тормоза.

Един от изводите, до който достигнахме е, че липсва каквато и да е информация на какво основание фирмите събират задълженията, след като между длъжника и тях няма никакво правоотношение. Така възниква и друг въпрос - с кого трябва да уредите задълженията си – с фирмата-събирач или със самото дружество. Очакваме имено прокуратурата да отговори на този въпрос.

От друга страна няма правна рамка, която да регламентира дейността им. Контрера посочи, че спокойно можем да ги наречен обикновени рекетьори.

От ВМРО настояваме да бъде изготвена правна рамка и този бизнес да бъде вкаран в някакви граници, т.е. забранен, категоричен бе юридическият съветник.

Контрера разказа как работят събирачите. Отиват в дома на хората и им обясняват как скоро ще дойдат със съдия-изпълнител, ако не платят задълженията си и ще им вземат имуществото. Което е безумие, защото си има процедури – не може да влезе в дома Ви съдия-изпълнител без да е имало исков процес, без да е имало решение за присъждане на вземането, поясни той.

ВМРО в момента съветва хората по това как да се пусне жалба. Това има ефект, защото редица проблеми са били разрешавани до момента, естествено със съдействието и на институциите.

Насочваме хората да поискат правна помощ от държавата, което е допустимо. Опитваме се и да разясним правата на гражданите и да ги насочим към нужната институция, тъй като казусите са различни.

Като добра идея Контрера определи завеждането на колективен иск от граждани, но за да се случи, трябва да бъдат събрани идентични случаи.

10 октомври 2012

ПО ТЕМАТА:

ВМРО иска прокурорска проверка за събирачите на задължения

За дейността на събирачите на вземания

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *