САЩ: Турция да засили свободата на изразяване и вероизповедание

САЩ: Турция да засили свободата на изразяване и вероизповедание

02 декември 2011  |   0 коментара

Източник: Актуално.ком

Турция трябва да отвори отново православната духовна семинария Халки в Истанбул и да засили свободата на изразяване, вероизповедание и други фундаментални човешки свободи. Това заяви високопоставен представител на Вашингтон преди посещението на американския вицепрезидент Джо Байдън в Турция тази седмица, предаде "Хюриет дейли нюз".

Антъни Блинкен, съветник по националната сигурност на вицепрезидента Байдън, призова Анкара да отвори отново семинарията на остров Хейбелиада, която стои затворена от 1971 г. Блинкен отправи критики и във връзка с големия брой турски журналисти, които в момента се намират зад решетките.

Извън забележките по вътрешни въпроси за Турция, Блинкен, който говори на телеконферентен брифинг от Вашингтон, похвали регионалната роля на страната, заявявайки, че Турция е пример за своите съседи в преход и има "силна лидерска роля" в Близкия изток.

Преди дни президентът на Европейския парламент Йежи Бузек критикува турското правителство за липсата на свобода на слово в медиите и печата и че числото на арестуваните журналисти заплашително нараства.

"Лично съм притеснен за политиката, която води правителството по отношение свободата на пресата и като цяло свободата на общуване" в Турция, подчерта Бузек след двудневни разговори с ръководството на страната и неправителствени организации в Анкара.

3 декември 2011

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *