С подкрепата на ВМРО – Варна и ВМРО - Добрич бе открита паметна плоча на революционера Андoн Калчев

С подкрепата на ВМРО – Варна и ВМРО - Добрич бе открита паметна плоча на революционера Андoн Калчев

27 август 2010  |   0 коментара

Паметна плоча на революционера Андон Калчев бе открита днес в Балчик пред възрожденския храм „Св. Николай Чудотворец”.

След освещаването на плочата бе отслужена и панихида по повод 62 години от смъртта на революционера.

На мероприятието присъстваха замeстник-председателят на ВМРО Костадин Костадинов, арх. Миломир Богданов - председател на Инициативния комитет за слагане на плочата, зам.-областният управител на област Добрич Катя Генова, архиерейският наместник архимандрит Гервасий, командирът на Балчишкия гарнизон майор Тодоров, представители на ВМРО и общински съветници от Добрич, Балчик, Каварна и Варна.

Кой е Андон Калчев

Андон Калчев е български офицер и революционер, закрилник на българите в Егейска Македония през периода 1941-1944 г. Роден е в костурското българско село Жужелци (днес Спилеа). Когато след Междусъюзническата война Жужелци попада в Гърция, бащата на Калчев емигрира в България, където се занимава с търговия. След Ньойския договор и останалата част от семейството емигрира в свободна България и се установява в Балчик. Андон Калчев завършва гимназия в София през 1931 г. и заминава за Германия, за да продължи учението си. Завършва икономика в Лайпцигския университет и остава да преподава в университета. По покана на цар Борис III Калчев се връща в страната и учи в Школата за запасни офицери, от която придобива чин подпоручик.
След поражението на Гърция от Германия през април 1941 г. и връщането на българската администрация в източната част на Беломорието и Егейска Македония през август, Калчев, произведен в поручик, е сред основателите на Солунския български клуб - организация, която си поставя за цел защита на правата на българите в останалата под гръцка администрация Егейска Македония.
През септември 1941 г. Калчев се установява във Воден (Едеса) и там развива основаната с помощта на Цветан Младенов в Лерин (Флорина) българска опълченска военизирана организация, наречена "Охрана", която има за цел да защитава българското население от гръцките паравоенни чети. Силни подразделения на "Охрана" са формирани и в Костур. Всички те достигат общо около 12 000 въоръжени редовни членове и години наред успешно противодействат на гръцките набези до края на 1944 г., когато организацията е разпусната.
След деветосептемврийския преврат в България Андон Калчев се оттегля в най-северните части на Егейска Македония. По-късно при Битоля е арестуван от титовски партизани, които го предават на паравоенните формирования на ЕЛАС. Към края на Гражданската война в Гърция в 1948 г. Андон Калчев и италианският комендант на Костур Корнелио Равали са съдени от извънреден гръцки съд. В процеса, въпреки отправеното искане за адекватна защита, е забранено участието на български адвокати. Той започва на 10 май 1948 г. и трае десет дни. Калчев е съден за морално подстрекаване към убийство като военнопрестъпник. На базата на извънреден гръцки военновременен закон, действащ повече от три години след края на Втората световна война, той е осъден на смърт и е разстрелян в солунския затвор Ептапиргио на 27 август 1948 г. Последните му думи при разстрела са "Ура! Македония!".

27 август 2010

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *