„Република”: Искат българския за официален в Македония

„Република”: Искат българския за официален в Македония

07 юни 2011  |   1 коментар

60 % от македонците готови да се обявят в подкрепа

Българският книжовен език да стане официален в Македония. Това поискаха българите от югозападната ни съседка. Те настояват още държавата ни да прокара нова национална политика там, за да защити сънародниците си от репресиите, на които са подложени, и да заклейми пред Европа и света „македонизма” като престъпление срещу българския народ и човечеството. Това заяви пред „Република” Владимир Панков, председател на Асоциация „Радко”, която е главната българска организация в Македония. Техните искания са изложени в официално писмо до председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Репресии

„Два пъти съм уволняван от работа заради това, че имам българско самосъзнание”, разказва пред вестника Зоран Арнаудов, член на УС на „Радко”. По думите му тормозът, на който са подложени българите в Македония, не стихва – унижения, обиди , полицейско следене, дискриминация, репресии, заплахи. Освен това страната не признава наличието на българско общество и официално то е обявено за „македонско” по етнически произход.

Конституционният съд в югозападната ни съседка не признава „Радко” и въпреки че Европейският съд за човешките права в Страсбург санкционира страната, „Радко” продължава да съществува нелегално.

Позиции

Има реални основания сънародниците ни в Македония да поискат българският да стане официален език там, заяви пред вестника Красимир Каракачанов, председател на ВМРО. По думите му, като се изключат албанци, турци и др., от около 1 300 000 македонци 40 % имат македонско самосъзнание, 30 % - българско, а други 30 % са готови да се подвизават и като македонци и като българи поради страх от репресии, но и те биха подкрепили идеята.

Искането българският език да стане официален биха одобрили около 60 % от македонците. В същото време от Асоциация „Радко” са категорични, че всяко повдигане на въпроса за българския етнос или език се преследва от службите за сигурност.

7 юни 2011

Коментари

  • Ивелин Димитров

    април 17, 2014 в 9:24

    Нашето правителство трябва да вземе отношение към този въпрос, а не да си крие главата в пясъка.

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *