Първият в България светещ православен кръст – дарение от ВМРО

Първият в България светещ православен кръст – дарение от ВМРО

26 ноември 2010  |   0 коментара

Огромен православен кръст – дарение от ВМРО - ще светне за пръв път в събота вечер. Кръстът е поставен на най-високата точка над село Чернево в община Суворово, Варненска област.

По металната му конструкция, тежка 1800 килограма, са монтирани 30 електрически крушки. Светлините ще се включват автоматично всяка привечер, за да се вижда отдалеч през нощта православния знак, казват двамата общински съветници от ВМРО Данаил Йорданов и Валентин Христов, чиято идея е реализирана с дарения на още 20 души.

Като баланс на строящите се из околните села джамии, местната организация на ВМРО изгражда светещия кръст, който ще се извисява на 6 метра височина и е 3 метра в ширина. Християнският символ не случайно е поставен в село Чернево – тук е най-старата  действаща църква във варненските села.

В събота (27 ноември 2010 г.) в 17.00 часа 30-те светлини ще бъдат включени за пръв път в присъствието на кметовете на общината  и селото, местни жители, членове на националното ръководство и местната организация на ВМРО и журналисти. Тогава кръстът ще бъде официално дарен от местната организация на ВМРО на общината. Всички пътуващи към Варна в посока от София вечер ще могат отдалеч да виждат светлината на православния символ.

Ако и във вашето населено място чувствате необходимост от пътеводен православен знак, то инициаторите за изграждането на светещия кръст до Варна споделят, че съоръжението е направено с дарения от 4 680 лева.

26 ноември 2010

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *