Поредни проблеми от страна на сръбските гранични власти

Поредни проблеми от страна на сръбските гранични власти

26 март 2010  |   0 коментара

Сърбите пак задържаха подаръци за Босилеград

На 24 март, към 22 часа сръбските митнически власти на ГПП „Олтоманци - Рибарци”  са спрели 40 пакетчета подаръци от Българско национално радио за Седемнайсетия детски международен великденски фестивал – Босилеград, 2010”, който се организира от българския Културно-информационния център в Босилеград. Общата стойност на пакетчета е била около 50 лева. В пакетчетата е имало флумастери, пътна карта на България, детско списание, вафла и минерална вода. Сръбските митнически власти подробно са обискирали и разглобили и двете коли на петимата пътници, които са возили пакетчетата. Представителите на властите са демонстрирали изключително нахално държание.

Въпреки че фестивалът се провежда за седемнадесети пореден път и събира между седемстотин и осемстотин деца от балканските страни, сръбските митнически власти всеки път се държат арогантно, когато става дума за пренасяне на подобни дарения за деца. Това се случва при почти всяко културно мероприятие на КИЦ – Босилеград, с което се утвърждава българската култура сред българите в Западните покрайнини.

Предполага се, че последната случка е пряко мотивирана от парламентарния въпрос на депутата от Сръбската радикална партия Драган Стеванович, който от трибуната на сръбската скупщтина поиска държавните органи на Сърбия да предприемат мерки, за да спрат „подривните действия на българския Културно-информационен център в Босилеград”.
В близкия до Босилеград град Сурдулица пък в двора на професионалната гимназия „Никола Тесла” е издигната паметна костница, която, според сръбския официоз „Вечерни Новости”, трябва да пази паметта на жертвите на „българските фашистки окупатори”, които били избили над 4000 сърби в Сурдулица през Първата световна война. В края на април или началото на май известният с антибългарските си изказвания владика Пахомий се готви да прави опело на жертвите и отново да ги препогребе. 

Културно-информационният център е осведомил българското посолство в Белград за ставащото напоследък в Босилеград.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *