Политическите репресии над националисти продължават

Политическите репресии над националисти продължават

01 май 2013  |   3 коментара

Николай Йовев и Александър Ангов, задържани без повдигнато обвинение повече от 10 месеца, остават в ареста. Това се случва на фона на законовите норми, според които трябваше да бъдат освободени в качеството им на кандидати за народни представители от листите на ВМРО – Българско национално движение.

Първоначално съдът в Благоевград постанови по-лека мярка за момчетата – парична гаранция от по 10 000 лв. Въпреки че сумата не отговаря нито на възрастта, нито на имущественото им състояние, семейството и ВМРО започнаха събиране на средствата. Но когато има воля, намира се и начин - апелативните съдии отхвърлиха новата мярка сред възражение от страна на прокуратурата, като по този начин националистите остават в ареста.

Момчетата са известни в Благоеградско с националистическите си възгледи, което е най-вероятната причина все още да са в ареста в Сандански. Подозренията към тях са за евентуално участие в поставянето на взрив пред партийна централа в града през лятото на 2012 г.

Преди повече от месец ръководството на ВМРО взе решение да включи момчетата в предизборната си кампания. По закон съдът трябваше да освободи Йовев и Ангов до приключване на изборния процес.

За съжаление, за поредн път се доказа, че политическият натиск е по-убедителен от българското законодателство. ВМРО изразява надеждата си, че след 12 май – денят на изборите, управлението на държавата ще бъде в по-чисти и по-достойни ръце и политическите репресии ще бъдат преустановени.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *