Подробности от делото срещу Бин Аладин

Подробности от делото срещу Бин Аладин

14 ноември 2013  |   0 коментара

Съдът потвърди мярката за задържане под стража на обвиняемия Салахедин Бин Аладин – алжирец, който при обир нападна и наръга повече от 10 пъти с нож студентката Виктория Христова на софийската ул. „Пиротска“.

Представители на ВМРО присъстваха на заседанието, за да проследят делото.

В хода на съдебното заседание бяха направени редица внушения, които целяха оневиняването на алжиреца. Защитата му твърдеше, че обвиняемият имал друга самоличност и не бил Салахедин Бин Аладин, а се казвал Фудат Абдул Кадер. Обвиняемият твърдеше, че това е истинското му име, както и че нападението било всъщност, защото бил измамен, че ще бъде изведен от държавата чрез нелегален канал за трафик на хора.

Защитникът му също така заяви, че той нямал намерение да напада, но бил в състояние на афект, след като бил обиден от Виктория.

Юристи коментираха, че защитата на Аладин е изградена не върху доказателствата и фактите по делото, а върху публикациите в медиите, на които се позова. Стана ясно, че срещу алжиреца се води все още досъдебно производство за нападението над Виктория Христова, както и над още три лица преди това, извършено на ул. „Трапезица“ в София (тя се намира на метри от ул. „Пиротска“).

Съдът не прие нито едно от твърденията на Аладин и защитата му и потвърди мярката му за неотклонение задържане под стража поради наличието на достатъчно обосновани данни, факти и доказателства, че той е извършителят на нападенията. Освен това съдът взе предвид опасността той да се укрие и да извърши друго престъпление, с оглед на опита му да заличи следите от деянията си и бягството си в Гърция.

Срещу Аладин има и висящо производство за незаконно пресичане на границата, като в съдебната зала бе коментирано от присъстващи, че най-вероятно ще му бъде повдигнато второ идентично обвинение заради бягството му в Гърция по същия начин.

Много е важно да се прави разграничение между бежанци и нелегални имигранти. Това заяви заместник-председателят на националната контролна комисия на ВМРО Карлос Контрера, който бе сред присъстващите на заседанието. Мнението на Контрера вижте тук.

По отношение на казуса с алжиреца Аладин, Контрера посочи, че случилото се в съдебната зала трябва да бъде за поука на властите. Нелегалните имигранти всячески ще се опитват да заблудят властта за самоличността си, а българските официални власти ще бъдат изправени пред лавина от такива случаи.

Укриването на самоличност или представянето под друга такава е силен индикатор за недобросъвестност и основателно съмнение, че тези, които се крият под лъжлива самоличност, всъщност прикриват истинската си, поради страх от своето минало. А причина за това може да бъде единствено и само криминално деяние, предупреди Контрера.

Според него е абсолютно необходимо да се прави подбор, пресяване на бежанците, защото има данни, че не малка част от тях всъщност са хора, които не бягат от преките последици на конфликта. Те са мними „бежанци” – такива, които търсят път към Западна Европа, такива, които вероятно се издирват в Сирия за углавни престъпления (криминален контингент) и такива, които са част от разбити от армията терористични групи, търсещи спасение зад граница.

Повече по темата тук.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *