Плевнелиев поставя България в унизително положение

Плевнелиев поставя България в унизително положение

14 август 2013  |   2 коментара

Президентът е крайно неподготвен за пореден път в отношенията ни със съседите, особено с Турция, където през последните 10 години управлява една ислямистка партия. Това не е за импийчмънт, това е голям срам, заяви председателят на ВМРО Красимир Каракачанов в „Добро утро, България" поТВ7. Плевнелиев се изказва почти по всеки въпрос без да мисли, добави той.

Изказването му бе по повод поредният скандал, забъркан от президента Росен Плевнелиев по време на благотворителната байрамска вечеря в Пловдив миналата седмица. Вчера турски медии съобщиха, че българския държавен глава е благодарил на турския вицепремиер Бекир Боздаг за това, че южната ни съседка е осигурила втора родина на българските турци, прокудени по време на „голямата екскурзия" през 1989г.

Крайно унизително е българският държавният глава да се среща неофициално с турския вицепремиер на българска територия, без да бъдат допуснати българските журналисти. Но пък е показателно, че президентът няма национално самочувствие и национално достойнство, коментира още Каракачанов.

Според председателя на партията, притеснителна  е неофициалната обиколката на турския вицепремиер в България. Той се разхожда  като генерал-губернатор една седмица в страната ни и на никого не е известно какво точно е правил на територията на България, каза още Каракачанов и допълни, че Боздаг  е бил в Пазарджик, където се води дело за радикален ислям.

Каракачанов припомни, някои от деликатните въпроси в българо – турските отношения. След 1913 г. българите от Източна Тракия и Цариград по брутален начин са изгонени от родните си места. Това е един от първите примери за етническо прочистване на Балканите през XX в. Има договор от 1925 г.,  въз основа на който българското правителство може да поиска материално обезщетение за тези етнически българи, които са прогонени. В отношенията ни с Турция има още един проблем. Това са 156 имота, които са били собственост на българските църковни общини, български културни институции и българската държава. Убеден съм, че българския държавен глава, нито е повдигнал въпроса за тези имоти, нито за обезщетенията  на  тракийските българи, каза още той.

Виждайки неговата неподготвеност, опасявам се,  че  е поел ангажимента да бъдат върнати имотите, за които Турция претендира, подозира Каракачанов.

Всеки историк знае, че тези въпроси са отдавна уредени, въпреки 130-годишните претенции на южната ни съседка. Нито едно българско правителство досега не се е съгласявало досега с тези искания по толкова съмнителен начин , обобщи Красимир Каракачанов.

Лидерът на ВМРО  припомни за друг гаф на държавния глава. Преди 2 години на обиколка в Западните Родопи Плевнелиев говорил за мултиетническия характер на региона. За мултиетнически характер може да става дума когато има няколко етноса. Кои са, като там живеят само българи християни и българи мюсюлмани?, попита риторично Каракачанов.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *