Планинари, обединени в родолюбива акция

Планинари, обединени в родолюбива акция

29 юни 2013  |   0 коментара

Дарителска кампания за възстановяване на изгорялата хижа „Богдан” в Средна гора започна Българският туристически съюз. Това е първата по рода си кампания в новото време за изграждане на туристически обект. Тъй като за ВМРО част от родолюбието е опазването на природата и опознаване на красотите на България, публикуваме този материал с надеждата, че всеки ще спомогне по свой начин за даването на нов живот на хижата.

По този начин искаме да възродим старата традиция от зората на организираното туристическо движение, когато хижите са се строили с безвъзмезден труд и дарения от самите туристи, обясняват от Съюза.

Десетките туристически обекти - хижи, заслони, къмпинги и др., строени в продължение на 90 г., които днес се ползват от всички планинари и любители на планината, участниците в националното движение „Покорител на 10-те планински първенци” и „Опознай България-100 НТО” и др. са сред примерите за подобни начинания.

За съжаление, някои от обектите, вече не съществуват на туристическата карта на България, като хижа „Богдан”, опожарен преди около две десетилетия. По-възрастните туристи вероятно още си спомнят за този прекрасен комплекс в сърцето на бунтовното Средногорие, за който напомнят единствено останките от изгорялата хижа и бунгалата, разказват инициаторите на кампанията.

Може да спомогнете за възстановяване на туристическия обект по следните начини:

- Чрез дарителската сметка на кампанията:

Банка ДСК- клон Отечество- гр. София

Бул. „Васил Левски” № 73

IBAN: BG 75STSA 93 000000024 154

BIC: STSABGSF

- Чрез текстово съобщение на стойност 1,20 лв.на единен дарителски номер 17 777 с текст DMS;

Също така може да дарите строителни материали или да участвате с доброволен труд.

Архитект Христо Бараков вече е изработил безвъзмездно проект за новата хижа. Повече информация за целта на кампанията може да намерите на електронната страница на инициативата.

Снимка: радио Благоевград

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *