Писмо до ПАСЕ за човешките права в Р Македония

Писмо до ПАСЕ за човешките права в Р Македония

09 октомври 2010  |   0 коментара

Председателят на ВМРО - Българско национално движение Красимир Каракачанов изпрати писмо до Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) чрез Представителството на Съвета на Европа в България. В писмото са цитирани случаи на нарушаване на човешките права на македонски граждани с бъллгарско самосъзнание.

Специално внимание се обръща на случаите на глоби и произвол по отношение на македонските граждани, които притежават автомобили с български регистрационни номера.

Цитиран е и случаят с Мирослав Ризински, осъден в политически процес при допуснати редица процесуални нарушения. Като притежаващ и българско гражданство, Ризински е поискал трансфер в България, съгласно Конвенцията за трансфер на осъдени лица, по която Р Македония е страна. Въпреки това, вече повече от година македонската страна отлага процедурата по трансфер - при все, че всички документи са изготвени и от българската страна има пълно съдействие.

ВМРО предлага представители на ПАСЕ да извършат проверка на цитираните по-горе случаи, за да се убедят, че Р Македония не спазва човешките права и съвсем открито си позволява в свободна и демократична Европа да дискриминира свои граждани, подлагайки ги на системен тормоз, административни и съдебни репресии.

 

Пълен текст на писмото:

 

            Уважаеми госпожи и господа,

 

От ВМРО се обръщаме към Вас по повод последния ден от Четвъртата сесия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (4 – 8 октомври 2010 г. ). В дневния ред на тази сесия беше заложена като основна тема дискусия за интеграцията на циганите. Това се случва по време, когато председателстващ на  комитета на министрите на Съвета на Европа е г-н Антонио Милошоски – министър на външните работи на Р Македония.

Ние от ВМРО считаме, че наред с циганския въпрос в Европа, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа следва доста по-активно и ефективно да се занимае и с политиката на Р Македония спрямо гражданите й с българско самосъзнание. Докато г-н Милошоски говори за интеграция на циганите, нека бъде запитан за правата на гражданите на Р Македония с българско самосъзнание. Редно е да се вземе предвид, че докато Р Македония охотно приглася в общия хор за „интеграция на ромите”, то нейните административни служби и съд не са преставали да тормозят по-изявените си граждани с българско самосъзнание и гражданство. Примерите в това отношение са много – случаите с Мирослав Ризински, Драги Каров, Спаска Митрова, Андон Спасов и десетки други граждани, които са тормозени от държавната власт в Р Македония заради българското си самосъзнание.

Нека ПАСЕ се позаинтересува от тези случаи и поиска от Р Македония информация за тях, тъй като е крайно неприемливо в 21 век в Европа хора да бъдат подлагани на политически и административни репресии заради самоопределението си. Доста лицемерно е от страна на правителството на Р Македония да говори за човешките права на циганите в Европа, докато упражнява системен тормоз на българите в Р Македония. ПАСЕ трябва да се заинтересува от спазването на човешките права в Р Македония, от факта, че държавната власт на Р Македония не спазва международни договори, по които е страна, заобикаля тяхното прилагане, с което демонстративно показва, че не зачита принципите и актовете на международното право. Особено интересен в това отношение е случаят с Мирослав Ризински. Той е осъден, с влязла в сила присъда от съда в Р Македония в един политически процес, пълен с процесуални нарушения. Като притежаващ и българско гражданство, Ризински е поискал трансфер в България, съгласно Конвенцията за трансфер на осъдени лица, по която Р Македония е страна. Въпреки това, вече повече от година македонската страна отлага процедурата по трансфер - при все, че всички документи са изготвени и от българската страна има пълно съдействие.

Разбира се, това е един от най-крещящите примери, но има и стотици други случаи в цяла Р Македония, при които македонски граждани са подложени на тормоз от страна на собствената си държава, само заради изявеното си българско самосъзнание.

            Македонската държава заплашва да стигне и по-далеч – да конфискува автомобили с български номера, ако не бъдат пререгистрирани с македонски номера. В същото време в Р Македония без проблеми се управляват десетки хиляди автомобили с регистрационни табели на други чужди страни – албански, сръбски, немски, дори със табели от Съединените американски щати.

В заключение предлагаме на представители на ПАСЕ да извършат проверка на цитираните по-горе случаи, за да се убедят, че Р Македония не спазва човешките права и съвсем открито си позволява в свободна и демократична Европа да дискриминира свои граждани, подлагайки ги на системен тормоз, административни и съдебни репресии.

ВМРО може да окаже пълно съдействие като предостави документи с факти и други материали.

9 октомври 2010

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *