Отношенията между Турция и ЕС са заложени на карта

Отношенията между Турция и ЕС са заложени на карта

23 юни 2013  |   0 коментара

Източник: Агенция „Фокус”

Скорошното решение на Берлин да замрази преговорите, които Турция води с ЕС за получаването на европейско членство, е свързано с наближаващите парламентарни избори в Германия, казват местни анализатори.

В четвъртък Германия наложи вето върху подновяването на преговорите в рамките на усилията на Турция да влезе в европейския блок. Причината бе начинът, по който турските власти потушават националните антиправителствени протести. Решението на Берлин бе удар за отношенията на Анкара с 27-членния блок.

Турският министър по европейските въпроси Егемен Багъш обвини германския канцлер Ангела Меркел, че възпрепятства отварянето на нова глава от преговорите, като заяви, че тя „се опитва да си осигури подкрепа за изборите”.

Тези думи накараха в петък германското външно министерство да привика турския посланик в Берлин за обяснения. Напрежението се повиши, след като и Анкара привика германския посланик в Турция, за да изрази недоволството си от критиките на Меркел срещу начина, по който антиправителствените протести в Турция са били „смазани”.

Турското правителство заяви, че протестите в Истанбул са вътрешен проблем, а ЕС няма право да се намесва в турската политика.

В Анкара описват германската позиция като част от предизборната кампания на Меркел. „Германските критики към Турция по вътрешни проблеми са недопустими”, заяви представител на турските власти. „Ако проблемът се задълбочи, ще преосмислим отношенията си”, посочи още той, без да уточнява какви мерки може да вземе Турция.

„Меркел се надява, че позицията срещу турското членство в ЕС ще помогне на нейната консервативна коалиция да спечели изборите през септември”, казва Мехмет Сейфетин Ерол, преподавател по международни отношения в университета „Гази” в Анкара.

В изборната си програма партията на Меркел открито декларира противопоставянето си на турското членство в ЕС. Така Меркел иска да се възползва от набиращите сила крайнодесни нагласи в Германия, която е дом на над 3 милиона етнически турци, казва Ерол. „Повечето турци гласуват за социалдемократите, а не за консерваторите”, допълва той.

Комисията на постоянните представители на националните правителства при ЕС ще продължи да обсъжда ситуацията около Турция в понеделник. Надеждите Германия да се откаже от позицията си обаче са слаби.

Турция започна преговорите по присъединяването си към ЕС през 2005 година, но процесът бе бавен, като досега са отворени едва 13 от общо 35 преговорни глави, а само една от тях е временно затворена.

„ЕС ще изгуби изключителен шанс, тъй като Турция е едно от малкото места, в които голямото мнозинство от гражданите подкрепя европейските политики”, казва анализаторът Клаус Юргенс.

През последните седмици Турция и ЕС жонглираха с критиките относно масовите антиправителствени протести, които започнаха в Истанбул.

„Сега на карта е заложена близостта между Брюксел и Анкара. Турция може да се дистанцира от ЕС завинаги в отговор на европейските сурови критики, които бяха отправени във връзка с инцидентите на площад „Гези”, обобщава анализаторът Лале Кемал.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *