Отбелязваме 100 години от Балканската война

Отбелязваме 100 години от Балканската война

01 октомври 2012  |   0 коментара

Октомври е месецът, в който отбелязваме 100-тната годишнина от началото на българската военна епопея във второто десетилетие на двайсетия век. Победоносните сражения на българската армия в името на една справедлива кауза започнаха с Балканската война, за да смайват света години наред.

Уви, националният идеал на българите и енергията на техните военни подвизи бяха проиграни от недалновидни или недобросъвестни политици. Това обаче не помрачи славата на българското оръжие и моралната чистота на националните ни стремежи.

В резултат на Балканската война мнозина в Родопа, Македония и Тракия дочакаха освободителни войски. Макар това освобождение да не бе пълно, да бе кратко за някои и така и да не достигна до други, то показа, че младата ни държава вече има силите и доблестта да стои сама срещу всички, когато справедливостта го изисква.

В тази своя мисия България имаше един безценен съюзник – освободителната организация на българите от Македония и Тракия. Затова и днес ВМРО е навсякъде, където се чества паметта на участниците в Балканската война.

Поклон пред паметта им!

2 октомври 2012

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *