Обединените българи – 128 г. по-късно

Обединените българи – 128 г. по-късно

07 септември 2013  |   0 коментара

Въпреки протестите и разединението на нацията днес, има паметни дати от българската история, които ни подтикват да бъдем горди от миналото и подвига на предците си. Денят на национално съединение, който отбелязваме на 6 септември, накара българите да се обединят пред българския трибагреник и да запазят мълчание в памет на онези, борили се за достойнството на цял един народ.

Структурите на ВМРО в страната отбелязаха националния празник по различни начини, но с една цел – да си припомним, че сме били и можем да бъдем силни единствено заедно, с обща национална кауза.

Над 50 членове и симпатизанти на ВМРО в Кюстендил, водени от местния председател Георги Петров, се включиха в националните чествания по случай 128-годинишнината от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

В центъра на града, в присъствието на представители на местната власт, бяха положени венци и цветя пред Паметника на жертвите от Булаир.

По този начин беше почетена паметта на всички онези родолюбиви българи отдали живота си във войната с „братята“ сърби, за да защитят акта на Съединението и да поставят начало на обединението на разпокъсаното ни Отечество след Берлинския договор. Това припомни организаторът на ВМРО за областта Стефан Грънчаров.

За съжаление, и в наши дни много българи живеят в български земи окупирани от сърби, гърци, румънци и турци. Затова ВМРО все още се бори за постигане на идеала на нашите деди, показали през 1885 г. как се живее и умира за родината  - майка България, допълни той.

Вечна памет на всички онези, които оставиха семейства, деца, работа, образование, за да можем сега да живеем в една държава, показвайки че именно Съединението прави силата. Затова и ние трябва да бъдем единни и силни, посочва Грънчаров.

Изложба „Мигове от Съединението и сръбско-българската война“ представи местната структура на ВМРО в Костинброд. Богатият снимков материал бе разположен в центъра на града през целия ден.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *