Нов протест срещу глобите за автомобили с български номера в Македония

Нов протест срещу глобите за автомобили с български номера в Македония

05 октомври 2010  |   0 коментара

ВМРО ще подкрепи протеста на българските граждани в Македония срещу действията на македонските власти, създаващи проблеми на автомобилите им с българска регистрация. Протестът ще се проведе в четвъртък, 7 октомври 2010 г. от 12.00 ч. (българско време) на ГКПП Златарево, бе съобщено днес на пресконференция, дадена от представители на движение „Мост” и Македонско движение „Преображение”.

Македонските власти глобяват с по 100 евро собствениците на автомобили, принудително свалят номерата им или направо конфискуват колите.
Митко Георгиев от движение „Мост” съобщи днес пред представители на българските медии, че само за първия ден на този месец в Македония са конфискувани над 90 автомобила на граждани с българско самосъзнание, които са закупили колите си от България и са с български регистрационни номера. Той каза, че на основание на Правилник за прилагане на митническия закон тези коли могат да се задържат до 3 години. Факт е, че този правилник в Македония действал за всички автомобили с чужда регистрация, но се прилагал единствено спрямо тези, с българска.

Според Петър Колев, представител на Македонско движение „Преображение” проблемът има както икономическо, така и политическо измерение. Икономическото е, че македонските власти искат чрез рекет да напълнят хазната с глоби от македонците с българско самосъзнание и с български документи. Политическият – че отписвайки се от постояннен адрес в Македония, тези граждани се лишават от право на глас на следващите избори. В същия момент, македонските власти не признават българските документи, издадени на практика от страна-членка на ЕС.

„Ние нямаме никаква вина, че Македония има по-бавни темпове на развитие и досега не е приложила добрите европейски практики”, каза Петър Колев. Той добави, че въвеждането на винетни такси за движение на автомобилите с чужда регистрация, които никой няма да оспорва да плаща, би туширало проблема. При осъществяващия се рекет в момента, македонските граждани живеещи в България и притежаващи коли с наша регистрация, не могат да пътуват свободно да видят близките си, допълниха участниците в пресконференцията.

Над македонските граждани с българско самосъзнание се осъществява икономически и морален тормоз, бе заключението на представителите на двете движения. Те се обърнаха с призив към българските държавни институции да предприемат мерки, а българските евродепутати да запознаят колегите си в Европейския парламент с проблема, за да си направят и другите страни-членки на ЕС извода, каква страна кандидатства за членство в европейското семейство.

Проблемите, които Македония създава на гражданите си с българско самосъзнание засягат над 50 000 македонци с български паспорти, припомниха участниците в пресконференцията днес.

5 октомври 2010

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *