Неволите на .бг

Неволите на .бг

21 май 2010  |   3 коментара

Дни преди деня на българската писменост 24 май стана ясно, че заради глупави лобистки интереси, отново има проблеми пред създаването на българския домейн на кирилица. Международната организация ICANN, която се занимава със заявките,  изтъкнa абсурдния довод, че писмеността ни много приличала на други знаци и “бг” приличало на “br”.   

Още на 12-и януари ние от ВМРО отбелязахме, че „.бг” е най-логичното разширение. То е  познато и традиционно се свързва с България. Тогава предупредихме, че интересите на хора, които искат да печелят от администрирането, се опитват да спънат българската заявка за „.бг”. Слава Богу, заявката стана факт. Сега обаче от международната организация отказват. Странно защо един от най-силно лобиращите у нас за домейн, различен от „.бг”, има своето видимо място в тази организация.

 

Така България се занимава с глупости, докато преди дни страницата на руския президент, например, вече е достъпна на кирилица. България се бави в опита си да отвоюва поне малко пространство за културното си наследство.

Тъжното е, че пречките са от безумно естество, мотивирани с нечие егоистично желание за печалба. Но още по-тъжното е, че у нас разни многознайковци набързо решиха да зададат „остроумния” въпрос защо въобще на България ? трябвал домейн на кирилица.  Специално за тях ще напомним, че разширението на кирилица не е само израз на гордост. Това е елементарното право да пишеш на осбствения си език. Въпрос на самоуважение. А и на улеснение. И ако господата космополити не схващат това, то нека поне не се опитват да формират мнение.   

София, 21 май 2010

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *