Недопустимо е Вигенин да не е наясно с политиката на Турция

Недопустимо е Вигенин да не е наясно с политиката на Турция

16 декември 2013  |   0 коментара

Трябва да се запитаме къде е причината хора като турския премиер Реджеп Ердоган или други политици на Балканите да си позволяват да предявяват териториални претенции към България. Една от тези причини е, че държавата ни няма ясна концепция за външната си политика.

Адекватната реакция на България след тази провокация бе да извикаме турския посланик, да му връчим нота, в която да пише: Не приемаме подобни изказвания, които касаят части от нашата територия.

Това заяви председателят на ВМРО Красимир Каракачанов в предаването „Събуди се“ на НТВ. Той осъди реакцията на външния ни министър Кристиан Вигенин, който защити турския премиер с думите, че не бил ясно разбран.

Не може да си външен министър на България и да не си наясно каква е външната политика и държавната концепция на най-силния ти съсед, категоричен бе Каракачанов.

Председателят на ВМРО разясни, че от 11 години, откакто Турция се управлява от партията на министър-председателя, политиката на неоосманизма и ислямизма е официална. Той препоръча на българските политици да прочетат книгата на турския външен министър Давутоглу – „Стратегическа дълбочина“, в която е описана идеята за новата Османска империя.

Турция се отказа от идеята за пантюркизма, защото тази доктрина създава напрежение и изолира. Амбицията на Ердоган е страната му да стане световна сила, затова доктрината на пантюркизма бе сменена с „по-меката“ идея за добри отношения със съседите – неоосманизма, която се заключава в няколко неща – възстановяване на турското политическо и икономическо влияние в онези региони, които Османската империя е владяла – Балканите, Близък Изток и Кавказ. Тази програма е в действие, заяви Каракачанов.

Председателят на ВМРО коментира и въпроса за това затихват ли протестите срещу управляващата власт. Според него те не само, че не затихват, но още тази зима ще нараснат, защото правителството не е изпълнило своите предизборни обещания.

За пример той посочи амбицията за справяне с монополите - проблем, за който дори не се говори към настоящия момент.

Позицията на ВМРО за изказването на Ердоган можете да прочетете тук.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *