Не стреляйте по пианиста!

Не стреляйте по пианиста!

19 октомври 2012  |   0 коментара

Източник: „Дойче веле“

Автори: Автор: Т. Зайберт и Е. Лилов

Присмехулникът Фазил Сай, един от най-известните турски музиканти, си навлече гнева на управляващите заради обиди по адрес на исляма. И неизбежно ще трябва да отговаря за „прегрешенията“ си пред съда.

Защо призивът на мюезина за молитва продължава само 22 секунди? Дали защото бърза да се върне при любимата си или при чашката с ракия? И какво в крайна сметка представлява отвъдният свят, ако съдим по мюсюлманското вярване за рая като място, из което текат реки от вино, а на разположение на вярващите са млади девици? Кръчма ли е това - или публичен дом?

Тези разсъждения на Фазил Сай в Туитър са в основата на актуалните му проблеми с правосъдието. След иск, внесен от възмутен гражданин, прокуратурата в Истанбул се задейства и повдигна срещу известния музикант обвинение за оскърбление на ислямските религиозни ценности. Поисканото наказание е година и половина лишаване от свобода. Но дори съдът да приеме аргументите на обвинението, Сай най-вероятно няма да влезе в затвора, тъй като в Турция всички ефективни присъди под 2 години обикновено преминават в условни.

Атеистът Сай

Фазил Сай не е кой да е - той е изтъкнат концертиращ пианист и най-известният съвременен композитор на класическа музика в Турция. Същевременно е един от най-яростните критици на консервативно-религиозното правителство на премиера Ердоган. Атеистът Сай нарича религиозните мюсюлмани в кабинета катастрофа за страната, която дори обмислял да напусне поради тази причина.

От Фазил Сай се очаква да уважава религиозните чувства на сънародниците си

Тоест, в започващия процес Фазил Сай надали ще може да разчита на някаква правителствена подкрепа. Но пък интелектуалците в Турция застават зад него - те организираха акция в подкрепа на музиканта, в рамките на която до момента са събрани 8 хиляди подписа. Самият Сай отхвърля обвиненията. Някои от постванията му в Туитър не били негови, а били препратки от други постинги в мрежата. Обвиненията обаче са единствено към него. Дори и хора, които не са сред доброжелателите на музиканта, определят съдебния процес срещу него като скандал.

Какво става със свободата на мненията?

Казусът „Фазил Сай“ е в състояние да нанесе сериозни поражения на имиджа на Турция - и то тъкмо в момент, в който Анкара е подложена на засилващи се критики отвън. Миналата седмица в доклада си за напредъка на страната Европейската комисия изрази загриженост заради състоянието на свободата на мненията - критика, която правителството на Ердоган отхвърли.

Турското правосъдие неведнъж е показвало, че когато трябва да избира между защитата на държавата от вербални атаки и защитата на свободата на мненията, винаги е разглеждало първото като свой дълг и приоритет. Дали в случая „Фазил Сай“ нещата ще се развият другояче - предстои да видим.

19 октомври 2012

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА:

Рубриката „Турция разбулена“

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *