На лобното място на Делчев - с. Баница, Серско, днешна Гърция

На лобното място на Делчев - с. Баница, Серско, днешна Гърция

05 май 2012  |   0 коментара

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, неговият заместник Ангел Джамбазки, Георги Дракалиев от Националния изпълнителен комитет и представители на организациите на ВМРО в Благоевград и Банско на 4 май посетиха с. Баница.

На мястото, където е загинал Гоце Делчев, беше отслужена възпоменателна панихида.

На 4 май се навършиха 109 години от гибелта на Гоце Делчев. През март 1903 година четата на Гоце Делчев взривява моста на река Ангиста — на железопътната линия Солун — Одрин. В началото на май същата година, на път за среща с водителите на Серски революционен окръг четата му попадна в обкръжение в село Баница, Серско, и след еднодневно сражение с превъзхождащата ги потеря Гоце Делчев пада убит. Гибелта му се възприема от съвременниците и от историците като една от най-тежките загуби за ВМОРО.

Импровизирана изложба от архивни снимки беше подредена в средата на църковната камбанария в с. Баница. Снимките показваха живота на българите от началото на ХХ век. Изложбата беше подредена от известния благоевградски фотограф Румен Жерев и Ани Харалампиева, французойка с корени от село Баница, която пристигна от Марсилия специално за панихидата на Гоце Делчев.

По повод инцидента с българския посланик в Скопие Красимир Каракачанов заяви, че българската държава нехае не само за правата на българите, но и за българските светини в чужбина.

Всички правителства от 20 години насам не правят нищо за правата на българите и опазването на българските светини извън страната, заяви лидерът на войводите Красимир Каракачанов. Според него най-голям упрек заслужава сегашният министър на външните работи Николай Младенов. Крайно време е България да се управлява от нормални и родолюбиви хора, категоричен беше председателят на ВМРО.

Ангел Джамбазки сочи мястото на една от стените на кулата, където поставената от ВМРО възпоменателна плоча за Г. Делчев е унищожена.

снимки: Станимир Радулов

5 май 2012

 

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *