Младежите от ВМРО – Враца участваха в хайдушка вечер

Младежите от ВМРО – Враца участваха в хайдушка вечер

16 юни 2010  |   0 коментара

Интересна инициатива "Хайдушка вечер" организира Регионалния исторически музей - Враца в събота. Инициатор е Тихомир Машов - от отдел „Най-нова история", който заедно с учители и ученици от ПМГ "Акад. Иван Ценов", СОУ "Христо Ботев" и ЕГ "Йоан Екзарх", направи възстановка на събития, свързани с хайдутството. Активно участие взеха и представители на младежката организация на ВМРО - Враца.

Мероприятието започна пред музея, където учениците бяха изпратени с хайдушки песни. Те си избраха войвода, както е по традиция, с изпитания за сила и издръжливост.

„Учениците видяха и момента на раздялата с любим човек, нещо което неизменно е съпътствало живота на хайдутите", уточни Машов. Героите бяха облечени в автентични дрехи от отминалата епоха. С много усмивки групата пое на поход към Врачанския Балкан, като спираше на уречени исторически местности. Първата спирка беше при Вратцата, на еко-пътеката при м. Градището. Там археолозите ст.н.с. Нарцис Торбов и Александра Петрова запознаха учениците с историческото развитие на град Враца,  както и с легендата за Радан войвода.

След това групата замина за с. Згориград, където, отново според традицията, „хайдутите" получиха храна от местното неселение. На крайната спирка-Учителските колонии в Балкана, те останаха да бивакуват. Там около лагерен огън се разказваха легенди, четоха се разкази,  свързани с геройството на хайдушкото движение.

Следващото събитие, което съвместно ще отбележат Регионалният исторически музей и МО на ВМРО-Враца е паметна вечер на 24 юни, посветена на Димитраки Хаджитошев – първият борец за независима българска църква в годините на Възраждането.

още снимки:

16 юни 2010

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *