Младежи от ВМРО - Велико Търново почистиха войнишки паметници в с. Момин сбор

Младежи от ВМРО - Велико Търново почистиха войнишки паметници в с. Момин сбор

14 април 2011  |   0 коментара

Младежи от студентската организация на ВМРО във Велико Търново почистиха и частично реставрираха паметниците на загиналите в Балканската и Втората световна война. Постаментите са във великотърновското село Момин сбор.

"Съдбата на селото е като на повечето български села. Прогресивно обезлюдява. В момента в Момин сбор живеят малко над 100 човека. Селската църква е оставена на произвола на времето, а старите хора, сред които читалищни дейци, не са във физическо състояние да се грижат за опазването на културното наследство. Крахът на сградния фонд е осезаем", коментират активистите.

Младежите от ВМРО припомнят, че Момин сбор е известно тракийско селище в местността "Тракиевото". Открити са архитектурни паметници. През селището е минавал римски път за древния град Никополис ад Иструм. При избухването на Балканската война през 1912 г. местният жител Никола Димитров е участвал като доброволец в Македоно-одринското опълчение.

"Инициативата ни е изказ на почит и уважение към саможертвата на героите, воювали в името на националното обединение", допълват младежите от ВМРО.

Източник: "Дневен Труд"

14 април 2011

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *