Местан кога ще се извини за жертвите на турския тероризъм?

Местан кога ще се извини за жертвите на турския тероризъм?

29 декември 2013  |   2 коментара

ДПС поиска цялата истина за Възродителния процес да намери място в учебниците по история. Да, има решение на комунистическата власт за преименуване на турците, но има и жестоки терористични атентати - гарата в Пловдив, летището във Варна, хотел в Сливен, влака край гара Буново. Убити и ранени, деца - жертви от вагон за майки с деца.

Извиняваме се за това, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на съвместния митинг с ДПС. Добре, ами Местан кога ще се извини за невинните жертви на турския тероризъм?!

Въпросът зададе в коментарното си четиво за „Нюз.бг“ журналистът Евгений Еков. Целия материал можете да прочетете тук:

Цялата истина за Възродителния процес да е в учебниците, иска ДПС!

Не само ДПС пита защо възродителният процес не е в учебниците ни, и аз се интересувам от същото. Дрънканиците, че на някой си в БКП му се дощяло и сътворил цялата тази трагедия са приказки за слабоумни антикомунисти.

Тоталитарната власт пипаше здраво, но не си навличаше излишни неприятности. Крайно време е да влезе в учебниците ни, защо се наложи да се проведе възродителния процес, кой го проведе, кои участваха и какви бяха резултатите.

Засега има само едно срамно извинение за „процеса" на премиера Иван Костов в Бурса, една още по-срамна декларация, по негова инициатива, от 11 януари т.г. на парламента и „признанието" на 16 ноември 2013 г. на Сергей Станишев, че БСП има историческа вина пред българските турци за Възродителния процес.

"Извиняваме се за това", каза той пред митинга на БСП и ДПС, протестиращи заедно на „Орлов мост" в подкрепа на правителството „Орешарски", видимо впечатлен от силната подкрепа от членовете и симпатизантите на движението.

Да, има решение на комунистическата власт за преименуване на турците, но има и жестоки терористични атентати - гарата в Пловдив, летището във Варна, хотел в Сливен, влака край гара Буново. Убити и ранени, деца - жертви от вагон за майки с деца.

Местан кога ще се извини за невинните жертви на турския тероризъм?!

Съдейки не само по последните „исторически" претенции, а и от факта, че в Бургас за областен координатор на ДПС са назначили Сабри бей. Той е брат на терориста, участвал във взривяването на влака на гара Буново. Загинали са и невинни деца. Същият Сабри на времето е поставил бомба в курорта „Дружба". По някакво чудо бомбата не е избухнала. Е, какви да се наричат тогава тези властимащи?!

Ако възродителният процес влезе в учебниците, ще трябва да се обяснява за тези атентати, заради които Доган отиде в затвора. Там премина на другата страна (ДС) и т.н. И си играе етническите си игрички вече над две десетилетия.

ДПС управляват страната. Назначенията са под диктовката на Доган. Дончева е заявявала, че Станишев най-редовно ходел да се допитва до Доган.

Тези от ДПС се опитват да настройват електората си. Каква вина има българският народ, че БКП се изложи с измисления и наложен от нея възродителен процес? Докога ще ни се натяква това. Все пак нашият народ е бил 500 години под робство, нали? Не си спомням Турция чрез неин представител да се е извинила за това!

А за тези, които си мислят, че може да се гевезят по площадите и форумите, след което и турците, и циганите, и помаците ей така ще изчезнат, имам лоша новина - ако продължаваме да чакаме някой да дойде и да ни "оправи", до двайсетина години, ние ще сме малцинството, а любимите съюзници на БСП ще ни продадат изгодно на югоизточната ни съседка.

За съжаление и част от българските медии с особена стръв играят в тази игра. Те станаха съучастници в една гнусна лъжа срещу нас българите. А тя е, че: „Преди 29 години по време на „възродителния процес" тук загива 17-месечната Тюркян от куршум на жандармерията."

Ало, колеги, ако не родово чувство, проявете, моля, Ви се поне историческо познание. Тъй като, първо, по това време не е имало никаква жандармерия - ликвидирана е веднага след Девети септември (ако и тази дата нещо Ви говори!) и, второ, смъртта на 17-месечната Тюркян настъпва по друг, не по-малко ужасяващ за близките й и историята, начин.

Момиченцето Тюркян не е убито от куршум, а е било изтървано от дядо си и смачкано от побеснялата тълпа, която се опитвала да щурмува кметството, хвърляйки камъни и дори откривайки стрелба срещу милиционерите с ловно оръжие. След това детето живо е било откарано в близката болница за първа помощ, която е отказана от доктора Ахмед Ахмедов и то издъхва след час и нещо. И това е било съвсем умишлено, за да бъде използвана смъртта му за насаждане на ненавист към България и българския народ. Какви гнусни лъжи срещу България от ДПС!

Днес обаче нелепата смърт на невръстното дете се използва по най-гнусен начин.

За да почетат нейната памет, както и паметта на останалите жертви, в Могиляне се събраха хора от България, Турция, Гърция и Румъния. Сред тях освен лидерите на ДПС имаше и представители на изселнически организации.

Дни преди митинга в Могиляне в Одрин откриха паметник и парк в памет на Тюркян. Паркът и монументът се намират в квартал „Старите изселници" в Одрин. Паметникът е изработен от мрамор и е дело на скулптора от Шумен Бехчет Данаджъ.

По ирония на съдбата обаче преди откриването на паметника на Тюрчан, пак в Одрин, по време на предизборната си обиколка турският премиер Ердоган произнесе една фраза, която хвърли в смут цяла Турция.

Според вестник „Едирне газетеси" („Одрински вестник"), в отговор на критиките от страна на опозиционната Народно Републиканска партия към неговата политика, включително за мирното решаване на кюрдския въпрос, новият „еполетен" Енвер паша (Ердоган - б.а.) казал: „Вместо в Одрин да влезе Енвер, по-добре да влезе българинът!".

Тази фраза е била изречена през 1913 г. от противниците на младотурското движение „Иттихат ве теракки" („Единение и прогрес"). Повод за нея дало подготвяното от Енвер паша контранастъпление за отнемане от българите на завзетия от тях град Одрин. Този злополучен пълководец и султански зет е записан в историята с обезбългаряването на Източна Тракия през 1913 г.

Повтарянето след един век на споменатата по-горе фраза за „Одрин, Енвер и българина", макар и в друг контекст, си струваше една протестна декларация не само на МВнР, а и на българското Народно събрание.

Защото, ако изразът „Тракия без граници" се свързва с „османското присъствие" на Балканите, казаното в Одрин напомня за първата национална катастрофа и изкланите или прокудени тракийски българи. Техните потомци още чакат извинение от Анкара и компенсации за заграбените им имоти. Ето защо България би трябвало да поиска поне някакво обяснение за историческата реминисценция.

Но очевидно, съдейки от беззъбата декларация по повод на речта на турския премиер в Кешан, когато той „тракизира" и Кърджали, и Лудогорието, няма да доживеем някакъв остър дипломатически демарш!

Едва ли скоро ще се поучим от думите на валията на Одрин Хасан Дуруер, който по време на церемонията по откриване на паметника на Тюрчян, е заявил: „Не трябва да се забравя, това което се е случило в миналото, а да се вземат поуки".

На откриването са присъствали зам.-председателят на ДПС Рушен Риза, организационният секретар на ЦОБ на ДПС Мустафа Карадайъ, Бахри Юмер - областен лидер на ДПС в Кърджали и кметове на българските общини от Кърджалийско.

Именно организационният секретар на ДПС Мустафа Карадайъ, цитиран от "Арда Нюз", каза в с. Могиляне, че: „Събитията от 1984-та не са адекватно отразени в българските учебници по история, както не са отразени подобни събития от преди 40, 50 и дори 100 години", с което предизвика дебата в медиите и форумите.

Аман от тези турски „възрожденци"!

Коментари

  • mitre Turunjoff

    декември 29, 2013 в 2:09

    Uchudvam se koi e manipulatorat za izbiraneto na edni i sashti mutri ckato tezi ot gornata snimka ??? ako ne e Mestan e Dogan, ako ne e Stanishevich e Parvanovich, ako ne Ofshoranski e Marin Raikov i taka poreditsata varvi prez prodaznika Kostov ta chak do Lukanov, Mladenov ta do Tato. Boze moi fse prestapni otserugarelii prodaznitsi. Samo poglednete goreposochenata snimka, pokazbashta lukavite usmifki na trimatam prodazni upravnitsi, lakva naglost i litsemerie kam bulgarskia narod. Docato nashite patriotichni sili sa razedineni i vaf postoiani conflicti po mezdusi, nadiavaiki se che shte "iahnat" vlasta samostoiatelno bez druga coalitsiona rodoliubiva partia. Ot druga strana partiata stoletnitsa, opitna vaf intrigi i kovarstva ni puska po niakakva, uz natsinalisticheska rodolubiva partia ot tipa na ATAKA, i na poledak i iskufelia Berekov, che uz toi stel da "upravi" Bulgaria!?
    Do koga tozi maloumen prodaznik i savetski podanik Stanishevich, shte se izviniava na anadolskite mu priateli za niakakaf "vazroditelen protses" koito bulgarskia narod nikoga ne izvarshil, bulgarskia narod niama za kakvo da se izviniava! Ako ima niako da se izvini tova e savetskia podanik i prodaznik Stanishvich starshi, toi e bil vaf chlen vaf prodaznoto BKP.
    DOLU POST-TOTALITARNITE PRAVITELSTVA! SAEDINENIETO PRAVI SILATA!

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *